Стефан Сабрутев: ЗНАМ И МОГА. АЗ СЪМ ПО-ДОБРИЯТ ИЗБОР!

 Стефан Сабрутев: ЗНАМ И МОГА. АЗ СЪМ ПО-ДОБРИЯТ ИЗБОР!

Стефан Сабрутев е номер Едно

Кандидат за кмет на община Смолян, издигнат от БСП

Стефан Сабрутев, предприемач, управител на „Чечосан” ЕООД. Научен да преодолява препятствия и трудности, да намира ефективни решения, силен и уверен в своите сили и способности. Успял да съхрани своята човечност и отзивчивост. Роден на 26 декември 1970 година. Във възрастта е, когато и знае, и може. С качества на лидер. Семеен, гордее се с двамата си сина. Общински съветник първи мандат. Участник в професионални сдружения. Ръководител и помощник-ръководител на проекти по европейски програми.

Най-голямото му желание е да види община Смолян успешна, привлекателна, преуспяваща, с много млади хора, които да намират своето бъдеще тук.

Господин Сабрутев, защо решихте да се кандидатирате за кмет?

Защото искам моите деца и моите внуци да растат в Смолян. Защото искам всеки гражданин да живее по-добре. Защото смятам, че на кметската позиция мога да допринеса много повече за благополучието на родния си край. Защото искам Смолян да е един развиващ се и перспективен град, с който всички да се гордеем.

Давате си сметка, че кметът е ограничен в правомощията си. Може да искате много да направите и да имате хубави намерения, но обективни ограничения от най-различен характер да ви пречат?

Аз съм човек от бизнеса, мениджър. Имам практичен и делови подход към нещата. Мога да работя с различни хора, да търся и намирам решения. Не съм от тези, които хленчат, отчайват се и се отказват. Точно обратното – от тези съм, които са готови да преодоляват трудности и са способни да дават: от джоба си, от душата си, от времето си, от разума си за общественото благо.

Смятате, че за управлението на общината е нужен мениджър? Какво от вашата мениджърска практика ще ви бъде полезно в позицията Ви на кмет?

Всички умения и качества, които съм придобил в практиката – най-добрият учител. Например: като имам предвид задлъжнялостта на общината, една от грешките, допускани досега, е да не се разговоря с кредиторите. Стига се до съдебно-изпълнителни дела, налагат се запори, започват разпродажби, водят се безсмислени дела, трупат се допълнителни лихви и разходи. Има начини да се договори човек с кредиторите, ако потърси диалог и се преговаря разумно, с правилния подход.

Вие не сте член на БСП, но социалистите Ви издигнаха за свой кандидат. Защо Вие сте техният избор?

Явно съм спечелил доверието на тази политическа сила. Видели са качества у мен като личност и гражданин, някакъв потенциал, преценили са, че заслужавам да бъда подкрепен и ми дават такъв шанс.

По какъв начин този факт Ви обвързва с БСП?

Още от малък съм заставал на страната на по-слабите и съм защитавал по-уязвимите. Социалното, справедливото ме притегля по естествен начин – вероятно затова левите идеи са моето поле на мислене. Фактът, че съм кандидат, издигнат от БСП, ме обвързва в степен да спазвам основните принципи на партията – а именно хуманността и грижата за хората, отговорността пред обществото и България.

Кой е основният проблем в общината, който ще бъде решаван приоритетно?

Ниските доходи и безработицата. Главна цел за моя екип, ако бъда избран за кмет, ще е привличането на инвеститори, осигуряващи добре платени работни места. С реализирането на управленческите идеи, които имаме, в края на мандата предвиждам спад на безработицата под 8 %.

Гарантирам добронамереност и максимално съдействие към всички, които искат да развиват бизнес тук. Осъществяването на инвестиционното намерение на всеки класен инвеститор ще се подпомага от персонален отговорник от общинската администрация. Могат да се договарят с тях преференции от взаимна изгода. С голямо внимание ще се отнасяме към предприемчивите хора и особено към младите предприемачи. Искам да възродим инициативата, която в момента съвсем липсва. Хората, мислещи напредничаво, трябва да чувстват подкрепата на общината.

Това ли е начинът да се задържат младите хора?

Работа и достойни доходи. Това е основното, всеки иска да живее добре, да изхранва децата си, да покрива основните си потребности, да се чувства щастлив. Тук е пряката зависимост с образованието, което да дава нужните за производството специалисти. Общината ще бъде координационен център за комуникация между работодателите, обучителните организации, родителите и младите хора, за да ги подпомага в избора на търсени в Смолян професии. Ще има регистър за студентите във ВУЗ с достъп за предприемачите, за да могат да установяват лични контакти и да подкрепят бъдещите свои кадри със стипендии. Няма да може да стане веднага, ще са нужни 4-5 години, но ще поставим основата.

Оттук нататък има и много други неща. Трябва сериозно внимание за развитието на културата и на спорта, както и на други възможности за развлечения и занимания в свободното време, което е важно за младите.

Какво е мястото на културата и спорта във вашите управленски виждания?

Не трябва да остават на последно място, както се случва в момента. Знам, че първостепенна задача са здравеопазване, образование, детски градини, много важни неща. Но няма да пренебрегваме ролята на културните институти и на спорта. Техните структури имат нужда от общинска подкрепа и ще я получават. Ще се вземат конструктивни контрамерки при всяка заплаха за закриване на някои от основните културни институции. Не трябва да допускаме да се случва това. Културата е душата на обществото, тя възпитава и гради духовното здраве на нацията, а спортът – физическото здраве.

Досега туризмът беше основно направление за икономическото развитие на Смолян? Вашата концепция за този отрасъл?

Туризмът остава като основен отрасъл на местната икономика. Не наблягам на него в моята платформа, защото за всички е ясно, че Смолян е туристически град. Трябва да се доразвиват различни аспекти от туризма. Да се организират допълнителни услуги за почиващите, за да не им става скучно на третия ден. Да се предлагат пакети с обиколка на исторически и природни забележителности, с екскурзоводи по желание. В тази посока общината може да съдейства много – със специализиран център за туристически услуги, който да бъде на разположение на всеки хотелиер, когато организира програма за своите гости.

Вече споделихте публично своята идея за развитието на едно ново направление в региона – биоземеделието. Това ли е „черешката на тортата” във вашата икономическа програма?

Има много „черешки”, ако използвам вашия образен израз. Биоземеделието е една от посоките, в която трябва да вървим, защото то може да възроди до известна степен селата. Ще бъда истински щастлив, ако след 4 години сме положили здрава основа за устойчиво развитие на производството на местни екологични продукти под обща марка „Произведено в Смолян”, която да бъде гаранция за високо качество; ако сме дали възможност на предприемчиви личности да печелят от този бизнес. Вече е разработена концепцията за развитие на биопроизводството в региона от екип научни специалисти от Аграрния университет в Пловдив.

Какви други акценти от предизборната си програма бихте откроили?

1/ Обединяването на местните дървопреработватели в клъстер за привличане на инвестиции и за преработка на дървения материал на място.

2/ Стимулирането на така наречените малки инициативи. Там, където местната общност е готова да се включи с труд за разрешаването на дребен благоустройствен проблем, ще се осигуряват нужните материали.

3/ Ще направим анализ на общинските финанси, за които сега има голяма неяснота и на тази база ще строим финансовата политика. И още много – като грижата за достъпно здравеопазване; професионалното образование; привличането на допълнителен финансов ресурс от европейските фондове и програми и други източници; развитие на инфраструктурата и т. н.

Каква е Вашата лична равносметка като общински съветник за изминалия мандат?

Доста пропуснати възможности за изминалите 4 години. Ако използвам спортната терминология на управляващия „отбор”, отговорът е: не само аз, а и гражданите очакваха да „вдигнат 100 кг от лежанка”, а те успяха да запишат „само 50 кг”. Теорията, която сега лансират „че е добре местната власт да бъде от същата партия на управляващото правителство, защото това ще донесе много инвестиции и различни други предимства” – просто не се случи.

Според Вас това не е от значение? И ще успеете да работите добре с правителството на ГЕРБ, въпреки че сте избраник на друга партия?

Не смятам, че това е проблем. Българският премиер Бойко Борисов декларира, че иска да работи с кметове, които усвояват максимално бързо средствата от европейските фондове. Ако ние привличаме финансов ресурс – очаквам правителството да ни помага, независимо кой е кметът. Обратното би било демагогия. Изстрадалото българско население от този хубав родопски край няма ли право на по-добри условия на живот? Ще бъде много жалко, ако държавата обърне гръб на община Смолян. Аз съм прагматичен човек от бизнеса. Умея да комуникирам и ще защитавам интересите на нашата община, без значение коя партия е начело на държавата.

Друго твърдение, с което Ви атакуват политическите ви опоненти е, че сте подставено лице на Дора Янкова.

Издигнат съм за кандидат от БСП. Партията, в която Дора Янкова, настоящ депутат, е видна политическа и обществена фигура, име в национален мащаб. Това основание ли е за безпочвени атаки и откровени злословия срещу мен? Инсинуациите, които се подхвърлят в публичното пространство от политическите опоненти, са от страх: защото виждат в мен един силен противник, достоен кандидат. Аз съм такъв. С право се притесняват. Тези, които ме познават, са наясно, че не мога да бъда марионетка в нечии ръце. Подчинявам се единствено на моята човешка и гражданска съвест и отговарям само пред Бог. И точно това е причина за тревогата сред политическата конкуренция.

Ако Вие спечелите, но без мнозинство в Общинския съвет зад гърба си, разчитате ли на подкрепа от другите общински съветници, за да работите пълноценно и да осъществявате предизборните си идеи? Не се ли притеснявате от обструкции?

Надявам се и вярвам, че ще мога да разчитам на мнозинство. Но все пак, ако няма мнозинство, аз съм отворен за диалог и постигане на консенсус – ще управляваме в името на обществото и в интерес на жителите на общината. Ако има добри, работещи идеи в полза на хората, не мисля, че някой от Общинския съвет би се противопоставил само от политически инат.

Кое е първото нещо, което ще направите в качеството си на кмет на община Смолян?

Ще подбера екип, на който мога да разчитам – хора, на които да имам доверие заради техните професионални и лични качества. Ще проверя как работят общинските звена. Когато структурираме администрацията и се убедя, че всички действат така, както желая и с темпове, които желая, започваме да осъществяваме заложените в програмата цели. Гражданите трябва да виждат дейна oбщинa, c дoбъp eĸип от специалисти и единомишленици, реагиращ адекватно и непропускащ възможности, адаптиран към бързия ритъм на живота.

В този контекст ще се разиграе ли т.нар. „политическа метла”, характерната подмяна на хора при всички смени на властта?

Политическа чистка – не. Но мисля, че е естествено да си тръгнат политически назначените на ръководните позиции. Работливите, коректни и професионално компетентни служители няма от какво да се опасяват, щом си вършат добре служебните задължения.

Какво ще се случи с частния Ви бизнес, ако бъдете избран за кмет? Кой ще го управлява? Как ще се предпазите от конфликт на интересите?

Имам син, когото обучавам да поеме управлението на семейния бизнес. Съпругата ми също е компетентна и може да помага. От конфликта на интереси много лесно мога да се предпазя. Ще забраня на общинската администрация да пазарува от моя магазин. Други пресечни точки между общината и семейния бизнес няма.

От какви морални човешки ценности се ръководите?

Честност пред себе си и пред всички останали. Почтеност и коректност. Обич, благородство и съпричастност към хората. Смятам, че човек не може да бъде сам в щастието, ако другите около него се чувстват зле и не са щастливи.

В последните дни  БСП бе обвинена от политически опонент, че води “плакатна война”. Вашият отговор?

За мен и за партията, която издигна моята кандидатура, предстоящите избори не са война. Отправеното обвинение е манипулативна инсинуация и няма нищо общо с обективната реалност. Под нивото ми е да коментирам подобни нелепи обвинения. Понятието ДОБРУВАНЕ не включва късане и рушене. Ако някой не знае какво е добруване, нека погледне в детските очи на малчуганите от детските градини. Те ще му отговорят.

Какво ще кажете на хората – защо трябва да гласуват за Вас?

Защото съм по-добрият кмет. По-доброто предложение. Защото съм Номер Едно. Защото правя заявка за доверието на хората с чисто сърце, с чиста съвест, с чисти помисли. С отворения обятия и добронамереност към всеки. Когато си подадем ръка един на друг с разбиране, Доброто ще дойде.

Вярвате в Доброто?

Да, вярвам. Вярвам в силата му да спасява. Дори когато е безнадеждно.

Вирни се горе