Статистика: Коя професия как "убива"

Статистика: Коя професия как "убива"

Работата освен че облагородява, може да е опасна за здравето – ако сте на грешната работа.

Факт е например, че мъжете фризьори много по-често от почти всички представители на други професии умират от СПИН.

Статистика, получена в процеса на мащабно британско изследване, показва по какъв начин определени професии “убиват”.

Екип, ръководен от проф. Дейвид Когон от Университета в Саутхамптън, е анализирал данни от над 40 хил. смъртни акта, издадени през 90-те години.

Изследването обаче бе публикувано с предупреждение, че тези резултати са чисто статистически и хората не бива да търсят задължителна причинно-следствена връзка между професията на даден човек и причината за смъртта му.

Рискът от СПИН за мъжете фризьори, например, не е свързан просто с “рязането на коса”, тъй като според статистиката сред жените със същата професия много по-рядко от останалите хора има смъртни случаи заради тази болест. Сред останалите по-застрашени от СПИН професии са също журналистите, различните видове творци, шивачите, дизайнерите и медицинските сестри.

Хората, които се занимават с творчество, както и хората в някои сектори на строителния бизнес са и сред най-склонните да си отидат заради злоупотреба с наркотици.

Според статистиката при работещите в строителството има огромен шанс да… бъдат убити. Същото се отнася и за персонала в баровете, но там поне логиката е по-ясна, тъй като те работят сред хора, които пият.

От друга страна кръчмари, бармани, готвачи (особено мъже) статистически са по-склонни да намерят смъртта си заради проблеми с чашката или да бъдат натровени от напитка.

Една от мистериите в резултатите е необичайно високият процент на смъртност от рак на лимфните възли сред учителите и университетските преподаватели.

Редица сериозни изследвания се опитват да разберат дали има нещо в класната стая, което “тихо ги убива”, но засега не са го намерили.

Един по-наблюдателен статистик обаче забелязал, че сред същата професионална група се наблюдава много нисък процент на смъртност от рак на белия дроб или сърдечен удар.

Лекари, медицински сестри, парамедици и ветеринари са много по-склонни към самоубийство. Работата е там, че когато здравните работници изпаднат до положение да посегнат на живота си, те имат “ноу-хау” как да го направят успешно, както и необходимия инструментариум.

Ако сте килимар, шлосер, водопроводчик, електротехник или газов техник, рискът да починете от болест, провокирана от азбестa, е над средния.

Миньорите от въглищните мини най-често си отиват от пневмокониоза (отлагане на големи количества прах или прахови частици в белите дробове).

Ако обаче сте миньор в мраморна мина или работите в каменоломна, е много по-вероятно да умрете от силикоза (причинявана от вдишване на прах от кварц и отлагането му в белите дробове).

Според статистиката обаче засега най-опасната дейност в рамките на работните задължения е шофирането. По време на покрития от изследването период около 130 мъже и пет

Вирни се горе