Стартира училищна Телерик Академия

Стартира  училищна Телерик Академия

Областният управител инициира сформиране на академии по програмите на Телерик за учениците в област Смолян

След предварителни разговори, областният управител Недялко Славов днес проведе среща с Мениджър „Партньорска програма“ от Телерик Академия Гриша Караниколов, директора на РУО-Смолян Мария Семерджиева, директори и преподаватели на учебни заведения и представители на общини в област Смолян, проявяващи интерес към програмите.

Училищна Телерик Академия е национална образователна програма на Фондация „Телерик Академия“, която подготвя учениците от 1 до 12 клас за дигиталното бъдеще. Това е най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас. Академията разполага с млад екип от специалисти на световно ниво в сферата на програмирането и дигиталните науки. От създаването на Телерик Академия през 2010 година до днес са се обучавали присъствено в Академията над 10 000 ученици. От 2014 година училищната програма се разширява и се провеждат обучителни курсове в сформирани 65 академии в 15 града из цяла България. Програмите на Училищна Телерик Академия се осъществяват с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Училищна Телерик Академия предоставя безплатно обучение по програмиране и дигитални науки, изгражда у учениците ключови умения и познания, които да ги превърнат в дигитални лидери, търсени специалисти и активни граждани, като целта е те да останат и допринесат за развитието на бизнеса, както в родните си места, така и в България като цяло. Програмите на обучение са по алгоритмично програмиране, дигитални науки и разработка на игри, като групите са от 20-25 ученици и се сформират в три възрастови категории – 1-3 клас, 4-7 клас и 8-12 клас. Условията са училищата, където ще се провежда обучението по програмата, да разполагат с компютърни зали; да бъдат осигурени преподаватели, като могат да бъдат привличани специалисти извън училищния колектив; да бъде осигурено финансиране за възнаграждение на преподавателите и учебни материали, както и желаещи ученици да се обучават. Тестът за кандидатстване е на основата на базови познания. Академията провежда информационна кампания и он-лайн тестове през месец септември всяка година, а през октомври започват обучителните курсове за одобрените кандидатствали ученици. Обучението по програмите на Телерик съвпада във времеви график с училищните срокове, като не нарушава ваканциите за учениците. Преминалите курса на обучение получават сертификат.

Идеята, инициирана от областния управител Недялко Славов, съвместно с РУО-Смолян и училищната мрежа в региона, е през 2019/2020 учебна година на територията на област Смолян да стартират като начало четири паралелки – три групи от ученици 8-12 клас и една 4-7 клас, обучаващи се по програмите на Училищна Телерик Академия. Училищата, проявяващи интерес, са СУ „Св.св.Кирил и Методий“-Смолян, ППМГ „Васил Левски“-Смолян, ПГТТ „Христо Ботев“-Смолян, СУ „Антим I”-Златоград, съвместно със СУ„Св.св.Кирил и Методий“-Неделино. Обучителните курсове ще се провеждат в базата на тези училища, но учениците от другите училища в региона също могат да кандидатстват и участват в програмата.

Областният управител сподели желанието си интересът да се засили и групите да се увеличават през следващите години, което да издигне образованието в региона ни на още по-високо ниво и да подготви кадри по професиите на бъдещето за развитие на местния бизнес. Затова той обсъди с участниците в срещата ангажиментите, свързани с устойчивостта на проекта. Един от ключовите въпроси касае осигуряването на дългосрочно финансиране. Във връзка с това Гриша Караниколов сподели добре работещи практики в други региони на страната, където се провеждат обученията – възможностите за професионално развитие, които предоставят на учениците придобитите знания и умения в програмите на Телерик Академия, са предизвикали интерес и желание в местния бизнес и родителите да спомогнат финансирането за провеждане на програмата.

Вирни се горе