Стартира информационна кампания "Шофирай отговорно и безопасно!"

Стартира информационна кампания "Шофирай отговорно и безопасно!"

Регионалната здравна инспекция, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Смолян, звеното «Детска педагогическа стая» към РУ – Смолян и служители от «Пътна полиция» стартират информационна кампания за насърчаване към отговорно поведение и избягване на шофирането при употребата на алкохол по време на предстоящите абитуриентски балове. По време на срещите, учениците ще бъдат запознати както с основните препоръки за безопасност, така и с рисковете при шофиране след употреба на алкохол.

Въздействие на алкохола върху способностите за шофиране:

Ниво на алкохола 0,2-0,5 на хиляда води до изкривяване на преценката за дистанция и скорост на приближаващи превозни средства. Водачът е склонен към поемане на по-големи рискове, особено при опасни маневри като изпреварване или шофиране прекалено близо до предното превозно средство.

Ниво на алкохола 0,5-0,8 на хиляда засяга зрението и често води до забавена реакция при червен сигнал или стоп-светлини. Водачът е склонен да кара прекалено бързо или да преценява грешно разстоянията при наближаване на завой. За мотоциклетистите е трудно да карат по права линия.

Ниво на алкохола над 0,8 на хиляда често води до надценяване на личните способности. Зрението е дотолкова засегнато, че водачът може да не забележи навреме велосипедисти, пешеходци или паркирани коли, за да ги избегне.

Безопасното управление на автомобил изисква добро зрение, правилно разсъждение и бързи реакции. Дори малко количество алкохол може да влоши преценката и реакциите на всеки шофьор, както и да постави в сериозен риск него, спътниците му и останалите участници в пътното движение.

Вирни се горе