Станишев, Калфин и Йотова сред фаворитите за евродепутати в Смолянско

 Станишев, Калфин и Йотова сред фаворитите за евродепутати в Смолянско

Трима представители на Родопите също сред номинираните от 5 общини за евровота догодина

Сергей Станишев, Илияна Йотова и Ивайло Калфин са с най-много номинации за евродепутати от проведените до момента общински конференции на БСП в област Смолян. Това съобщи депутатът от Коалиция за България Дора Янкова, която взе участие в партийните срещи, проведени в общините Борино, Доспат, Баните, Неделино и Смолян. Сред номинираните до момента са и трима смолянчани – Рабие Кьосева, Николай Маритнов и Катя Колева.

Янкова посочи, че освен номинациите за членове на Европейския парламент за изборите през месец май догодина, се правят срещи с граждани по актуални проблеми на региона и политическата ситуация в страната. Янкова отчете, че членовете на Левицата в Смолянско са в отлична кондиция и пълна готовност за предстоящия евровот, като мотивацията е БСП да остане първа политическа сила. „Хората по места изказват пълната си подкрепа за правителството на Пламен Орешарски, както и за решенията на Народното събрание“ , подчерта Янкова.

Общинската конференция на БСП в Борино номинира Деница Караджова за евродепутат. Голям брой гласове получи и Дора Янкова, която си направи мотивиран самоотвод. Партийната организация в община Доспат издигна Сергей Станишев, Антон Кутев, Ивайло Калфин, Илияна Йотова, Николай Мартинов и Рабие Кьосева. В Баните издигнаха кандидатурите на лидера на ПЕС и БСП – Сергей Станишев, Йотова, Калфин и Катя Колева. Неделино даде подкрепата си за Сергей Станишев и Илияна Йотова.

Жителите на Доспат и Борино поставиха въпроса за разкриване на болницата в Девин. Янкова посочи, че единствената пречка е обжалване на обществената поръчка за ремонт на срадата от една от загубилите фирми пред Комисията за защита от конкуренция. „Веднага след като казусът бъде разрешен, болницата да заработи, защото всичко от страна на държавата е изпълнено“, заяви Янкова. В Борино поискаха повече икономически инициативи в областта на земеделието през новия планов период на ЕС, както и подпомагане на туризма.

Членове и симпатизанти на БСП в Доспат изразиха остро недоволство от кмета Антим Пържанов и методите му на управление. Паралелно с това, бе поставен проблема с развитието на туризма в общината, като представителите на БСП поеха ангажимент да търсят потенциални инвеститори за района. Поставени бяха и въпроси, свързани с образователния процес, като бе взето решение в града да се проведе Кръгла маса за образованието . Развитието на горския сектор, подпомагането на малкия бизнес и младежките инициативи бяха сред другите обсъждани теми.

В община Баните поставиха на дневен ред проблемите на хората с увреждания и нужните мерки, които трябва да се вземат в кратки срокове. Бяха поставени въпроси, свързани с мерките срещу безработицата, инвестициите в инфраструктура и съживяване на селското стопанство.

В Неделино се състоя задълбочена дискусия на тема социално-икономическо развитие. Бяха поставени проблемите с изкупуването на тютюна и земеразделянeто в село Средец. Неделино изказа пълна подкрепа за правителството и парламента , като пожеланието бе те да продължат да приемат закони за промяна на социалния статус на хората.

В срещите освен Дора Янкова участваха и евродепутатът Илияна Йотова, управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова, зам.-областният управител на Смолян Емил Хумчев, областният председател на БСП- Смолян инж. Атанас Устабашиев и зам.-председателят на съвета Рабие Кьосева. След конференцията в Неделино групата посети златоградското село Старцево, където бяха коментирани проблемите с инфраструктурата, водоснабдяването и нуждата от спортна площадка.

Общинските конференции в Смолянско ще продължат до 20 януари, след което номинациите ще бъдат предоставени за гласуване на Конгреса на БСП.

Вирни се горе