Спрени от движение са 59 от общо 130 влака

Спрени от движение са 59 от общо 130 влака

Следствие на протестните действия на някои от служителите на „Холдинг БДЖ” ЕАД към този момент са спрени от движение 59 от общо 130 влака. Работниците на голяма част от тези 59 композиции не подкрепят стачката и са били принудени да спрат, тъй като не работят обслужващите курса по трасето. Въпреки това равносметката е, че под 50% от влаковете стоят на гари или не са тръгнали. От тях 29 са по вина на превозните бригади и 30 по вина на Ръководител движение, съобщиха от Министерството на транспорта и нформационните технологии и съобщенията.

Четири международни композиции също са спрени от движение и въпреки призивите, синдикатите отказаха да ги пропуснат. Влакът от Белград за София престоява на гара Волуяк, а от Москва за София – на гара Роман. Композицията от Истанбул за София е спряна в Пловдив, а тази от Истанбул за Букурещ престоява в Стара Загора. На обяд от Централна гара в столицата не е заминал и влакът от София за Белград с вагон за Виена. Почти всички влакове от Товарни превози се движат, стачката е предимно при Пътнически превози.

В Национална компания „Железопътна инфраструктура”, от 13 хил. служители, са заявили че стачкуват едва 563, като само 61 души от тях са свързани с движението на влаковете. Това представлява под 4% от общия брой служители. В БДЖ стачкуват 350 души от общо 13 000 или 2.5% от персонала.

Вирни се горе