Златомир Ковачев е Спортист на годината за 2016г. на Община Смолян

Златомир Ковачев е Спортист на годината за 2016г. на Община Смолян

Златомир Ковачев е спортист на 2016 г. на община Смолян, а Величко Чолаков е треньор на годината

Златомир Ковачев е спортист на 2016 г. на община Смолян. Талантливият щангист печели този приз за втора поредна година. Треньор на 2016 г. е Величко Чолаков, чийто възпитаник е Златомир. Двамата не можаха да получат лично отличията си, защото са на Световно в Баку, Азербайджан, от 20 до 23 декември т. г. Стана ясно, че Злати се е класирал шести на престижното първенство. Официалната церемония по награждаването се състоя в Общината. Номинирани за „Спортист и треньор на 2016 г.” на община Смолян бяха 16 състезатели от шест клуба и шестима треньори в нашия град, след попълнени анкетни карти. Златомир Ковачев е възпитаник на Спортен клуб по вдигане на тежести „Родопа“ – Смолян . Той е завоювал през годината първо място на Държавното лично първенство за кадети, в категория до 85 кг., провело се в гр. Хасково и първо място на Държавно отборно първенство за кадети в категория до 85 кг. в Асеновград . Щангистът е включен в Националния отбор на България до 17 г. Златомир е получил 38 точки от анкетите.

Величко Чолаков едва ли има нужда от представяне. Железният е треньор в Спортен клуб по вдигане на тежести „Родопа” – гр. Смолян и личен треньор на номинираните състезатели: Златомир Ковачев, Радостин Симов, Пламен Косов, Сребрин Райчев, Стефан Райчев, Павел Рабаджийски. Величко е получил 54 точки от номинациите. Втори в класацията треньор на годината е Апостол Илчев, а на трето място е Атанас Жисов. Втори при спортистите е Александра Костадинова от Спортен клуб по волейбол „Родопа Смолян”, трети е Камен Петров от Ски клуб „Пампорово”. Наградите връчиха зам.-кметовете Венера, Аръчкова, инж.Мариана Цекова, Марин Захариев, зам.-областните управители Адриан Петров и Тодор Бозуков, общинската съветничка Мария Семерджиева , секретарят на общината Момчил Николов и Даниела Керкелова. Те поздравиха отличилите се спортисти и им пожелаха нови успехи. Класираните спортисти получиха плакет на община Смолян, грамоти и награди. Бяха връчени и специални награди. Основателят и 20-годишен председател на Ски клуб „Ветеран“, радетелят на ски-спорта в Смолян Андон Милушев беше удостоен с отличие посмъртно – плакет за цялостен принос в спорта. Отличието получи дъщеря му. Първа награда от Фондация „Проспорт” и Спешъл Олимпикс – България получи ОУ „Проф. д-р Асен Златаров”. Отличието се дава за развитие на доброволчеството в подкрепа на спорта за хората с увреждания. Училището организира и участва повече от 10 години в регионалните игри по футбол и народна топка на Спешъл Олимпикс България. Специални парични награди от Община Смолян за участие в инициативата Европейски ден на спорта в училище, и Сертификати от Асоциация „Бъди активен“, организатор на инициативата за България“ получиха : ОУ „Стою Шишков“ – с. Търън – 300 лв., СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ –Смолян – 250 лв., ОУ „Иван Вазов“Смолян – 200 лв., ОУ „Юрий Гагарин“ – Смолян – 150 лв., ППМГ „Васил Левски“ – Смолян – 100 лв., ПГТТ „Христо Ботев“ – Смолян – 100 лв. Училищата са избрани на база на изпратени отчети и снимков материал за проведените от тях спортни прояви. Награда за феърплей от Община Смолян получиха ППМГ „Васил Левски“ – Смолян – футболният отбор, участник в Ученическите игри – общински кръг за учебната 2016-2017 г.

Отличилите се спортисти, донесли слава на Смолян и България, бяха поздравени от зам.-кметовете Марин Захариев и Венера Аръчкова. Зам.-областният управител Адриан Петров също поздрави победителите и изказа благодарност към община Смолян, чийто основен приоритет е спорта. Благодарение на добрата и обновена спортна база, градът ни има такива добри състезатели, посочи Петров.

Десетте най-добри спортисти на община Смолян за 2016 г.

1 .Златомир Ковачев – Спортен клуб по вдигане на тежести „Родопа” – 38 т.

2.Александра Костадинова – Спортен клуб по волейбол „Родопа Смолян“ – 33 т.

3 Камен Петров – Ски клуб „Пампорово” – 31 т.

  1. Явор Цанков – Спортен клуб по карате Шинкиокушин „Смолян”– 29т.

  2. Васил Червенаков – Ски клуб „Родопа” – 28 т

  3. Таня Щерева – Спортен клуб по карате Шинкиокушин „Смолян”– 28 т.

  4. Анна-Мария Томова Станчева – Спортен клуб по плуване „Смолян” – 26 т.

  5. Радостин Симов – Спортен клуб по вдигане на тежести – 24 т.

  6. Пламен Косов – Спортен клуб по вдигане на тежести – 24 т.

  7. Борислава Сакалиева – Ски клуб „Пампорово” – 23 т.

Челната тройка при треньорите

1.Величко Чолаков – треньор в Спортен клуб по вдигане на тежести „Родопа” – 54 т.

2.Апостол Илчев – треньор в Спортен клуб по волейбол „Родопа Смолян“ – 39 т

  1. Атанас Жисов – треньор в Ски клуб „Пампорово” – 34 т.
Вирни се горе