Златоград бе домакин на Републиканските ученически финали по баскетбол

Златоград бе домакин на Републиканските ученически финали по баскетбол

От 31 май до 3 юни 2012 г., в Златоград, се проведоха Републиканските ученически финали по баскетбол за юноши – 8-10 клас. След четири дни, в които най-добрите десет ученически отбора в страната се противопоставиха един срещу друг, до финала достигнаха Професионална гимназия по компютърни технологии и системи гр. Правец и Природо-математическа гимназия „Св. Климент Охридски” гр. Силистра. Учениците от Правец демонстрираха отлична игра и успяха лесно да стигнат до победата, като по този начин спечелиха първото място и златните медали, съобщиха от община Златоград.

Вицешампиони станаха юношите на Силистра, на трето място се класираха Гимназия „Васил Левски” гр. Ямбол, а четвърти се наредиха домакините от СОУ „Антим І” гр. Златоград.

Българска асоциация „Спорт за учащи” награди Мирослав Янчев – кмет на община Златоград с почетен плакет за благодарност за приноса и развитието на ученическия спорт в община Златоград. Директорът на СОУ „Антим I” Златоград – Жечка Хаджийска получи приз с благодарност за приноса и развитието на ученическия баскетбол в община Златоград, а директорът на ОУ „Васил Левски” –Нина Пашова получи плакет с благодарност за предоставените отлични условия в спортната зала при провеждане на Републиканското ученическо първенство. Непосредствено след края на финалната среща се състоя церемонията по награждаване и закриването на турнира.

Официални гости на мероприятието бяха Недялко Славов – народен представител от 41-то Народно събрание на Република България, Лазар Каменов – зам.-министър на физическото възпитание и спорта, Мирослав Янчев – кмет на община Златоград, Йордан Биков – експерт в МФВС, Иво Иванов – член на Управителния съвет на Българската асоциация „Спорт за учащи”, Иван Муцевски – началник на РИО на МОМН гр. Смолян и Марин Захариев – зам.-кмет на община Смолян.

Недялко Славов и Мирослав Янчев връчиха купите и медалите на подгласниците в състезанието, а зам.-министър Каменов награди шампионите от Правец с шампионската купа и златни медали, след което официално закри ученическите финали по баскетбол 2011-2012 г.

Всички състезатели, ръководители и съдии останаха впечатлени от добрите условия, които бяха предоставени в Спортната зала в ОУ „Васил Левски” Златоград, която освен електрони табла за „24 секунди”, вече разполага с информационен монитор за резултат и времеизмерване и тристепенен седалков сектор.

След финала на баскетболното първенство гостите посетиха и изградения закрит плувен басейн в училището – домакин на финалните състезания, за да наблюдават демонстрационен турнир по плуване, в който взеха участие деца от новосформиращия се клуб по плуване в Златоград и плувци от Спортен клуб по плуване Смолян. Приятна изненада за всички бяха монтираните в басейна стартови блокчета и разпределителни въжета за оформянето на пет коридора. Преди началото на демонстрацията, зам. – министър Каменов подари на всички участници плувни очила и сакове. Той поздрави всички в плувния басейн и остана очарован от модерното спортно съоръжение. Това плувно мероприятие е първото подобно в община Златоград, като целта пред местната власт е да развие този нов за града ни спорт.

Следващия турнир, на който присъстваха гостите беше по хокей на трева за „Купата на кмета”, който се провежда за трета поредна година. Този турнир беше и част от празника за четвъртата годишнина на Спортен клуб по хокей на трева „Златоград”. Победители станаха хокеистите от Чепинци, които получиха Купата и златните си медали от кмета на община Златоград – Мирослав Янчев. На второ място завърши отбора на Неделино, трети останаха Баните. След награждаването всички на площадката бяха почерпени с лакомства по случай рождения ден на Клуба. Официалните гости, директорите на златоградските училища и спортни деятели от Златоград, Баните и Неделино, участваха в кръгла маса, където разискваха въпроси свързани с развитието на спорта и физическото възпитание в нашата област. Спортните инициативи завършиха на Многофункционалната спортна площадка „Златоград”, където се проведе мини футболна среща между децата от ФК „Вихър” Златоград. Те бяха поздравени от Зам.-министър Каменов, след което той им подари почетна купа. Всички спортни мероприятия, които се организираха и проведоха в Златоград през тези дни, бяха част от националната кампания на Министерството на физическото възпитание и спорта, под надслов „Аз обичам спорта”. В турнирите и състезанията, в община Златоград в четирите дни на кампанията, взеха участие 200 деца и младежи, което е доказателство за това, че подрастващите обичат спорта, което дава още повече стимул на местната власт да създава по-добри условия за спортуване и здравословен начин на живот за младите хора.

Вирни се горе