Включете се в инициативата „Събуди се Смолян”

Включете се в инициативата „Събуди се Смолян”

Включете се в инициативата „Събуди се Смолян”, която е част от най-голямата обществена кампания за спорт и физическа активност в Европа – MOVE Week

“Събуди се Смолян!” е инициатива, подкрепена от община Смолян, сдружение „Fun in the Mountain” и Младежки доброволен отряд към ПБЗН, която приканва гражданите към редовна физическа активност Събитието е част стотиците събития в цяла България, включени в MOVE Week 2015 Период на провеждане: 20.09. – 27.09.2015

“Събуди се Смолян!” ще стане част от най-голямата обществена кампания за спорт и физическа активност в Европа – MOVE Week, която се провежда и в Смолян от 20 до 27 септември. Националните координатори на инициативата – сдружение „BG Бъди активен“ са си поставили за цел да раздвижат 100 000 българи в над 100 населени места в периода на инициативата.

Сред събитията в Смолян са:

• 24.09 – 15.00 часа – Двора на пожарната в Смолян – забавни занимания за децата, в т. ч. и деца и младежи в неравностойно положение; • 24.09 – 17.00 часа – Двора на пожарната в Смолян – Зумба; • 25.09 – 15.00 часа – скейт площадка, стадион Стар център – демонстрации на скейт площадката, рисуване на стените на скейт площадката от ученици от Художественото училище в Смолян, под ръководството на директорката; • 25.09 – 15.00 часа – стена за катерене, стадион Стар център – спортно катерене за всички възрасти; • 26.09 – 10.00 часа – Преход по Пътека на здравето до Горски парк “Амзово”; • 26.09 – 10.00 часа – околностите на Горски парк “Амзово” – състезание по Mountain bike за аматьори; • 27.09 – 13.00 часа – скейт площадка, стадион Стар център – силов многобой “Железният смолянчанин”.

Пълния списък на събитията в страната, както и в Смолян можете да намерите на сайта на инициативата http://bulgaria.moveweek.eu/.

Поне 1 милион е очаквания брой европейци, които ще се включат в инициативата в рамките на нейното провеждане в 38 държави от и извън Европейския съюз в периода 7-30 септември. Инициирана от ISCA (Международна асоциация за спорт и култура) и координирана от сдружение „BG Бъди активен“ за България, MOVE Week предлага възможности за всички хора да бъдат физически активни. Гражданите са поканени да се включат в различни събития от типа „отворени врати“ (тренировки със свободен достъп), походи, кросове, колоездене, обществени събития, улични спортове, училищни спортни събития, корпоративни събития и т.н. Мотото на MOVE Week e „Открий твоето движение“, което насърчава хората да опитат различни активности и да изберат тази, която най-много им допада и ги мотивира да се движат всеки ден.

Като водещо събитие на целогодишната кампания NowWeMOVE, MOVE Week споделя визията за 100 милиона европейци въвлечени в редовна физическа активност до 2020 година.

През последните 3 години, в MOVE Week са се включили 1,64 милиона души от 38 държави в и извън Европейския съюз, като са участвали в 6980 събития в 1 147 града. В организирането на събитията са ангажирани около 20 000 доброволци, наричани MOVE Агенти (Агенти на движението).

В MOVE Week България 2014 се включиха над 90 населени места, от които близо 50 града. Общият брой на събитията бе 628, а организаторите на събития, които се регистрираха на доброволен принцип – 487. Общият брой на хората – от бебета до възрастни хора които се включиха в различните движения, бе над 70 000 души по първоначални данни. Общия брой раздвижени българи в MOVE Week за последните 3 години на провеждането й надхвърля 100 000.

2015 е четвъртата поредна година на провеждане на MOVE Week в България. Целта на инициативата е да промени съзнанието и нагласите на хората и да ги накарат да се движат минимум по 30 минути на ден – лесно и евтино усилие, което може да бъде разходка на кучето, ходене пеш, изкачване на стълби вместо асансьор, гимнастика – всеки спрямо своето време, възраст и интерес. Това е минимумът дневна доза движение, което може да ни предпази от сърдечни болести, хипертония, рак на дебелото черво, рак на гърдата, Алцхаймер, диабет тип II.

MOVE Week България е част от кампанията NowWeMOVE, която за Българияс се координира от сдружение „BG Бъди активен“.

NowWeMOVE подкрепя Европейската седмица на спорта – #BeActive.

За повече информация посетете http://bulgaria.moveweek.eu/ или сайта на сдружени „BG Бъди активен“ http://www.bgbeactive.org/ или се свържете директно с Биляна Милева, Национален координатор NowWeMOVE и MOVE Week, bilyana@bgbeavtive.org

Вирни се горе