„Великанът от Родопите“ Величко Чолаков с бенефис в събота

„Великанът от Родопите“ Величко Чолаков с бенефис в събота

Последният българин олимпийски медалист в щангите прави своя бенефис следващата събота в Смолян. Величко Чолаков, великанът от Родопите, ще сложи край на състезателната си дейност на официално тържество пред няколко хиляди души в родния си град.

Събитието започва в 12 ч. по обед на 26 септември в обновената спортна зала със състезание по вдигане на тежести на 15-годишните момчета, които в момента се подготвят от Чолаков. След това, пак там, прочутата народна певица Валя Балканска и гайдарят Петьо Янев ще се погрижат за отличното настроение с букет от родопски песни. Програмата продължава с изпълнение на спортни танци от клуб ФЕН85, след което ще има състезание за момичета до 17-годишна възраст. В края на церемонията е предвидено награждаване на изтъкнатия ни тежкоатлет и тържествена вечеря от 19 ч. Освен многото приятели, бивши колеги и фенове от България, организаторите очакват гости от Гърция, Норвегия и Азербайджан, предаде wfbulgaria.com.

Величко Чолаков е на 33 години и 20 от тях посвети като състезател при супертежките щангисти. Висок е 2 метра, в момента е отслабнал много и тежи 145 кг, но най-голямото му състезателно тегло беше 176 кг. Бронзов медалист от Олимпиадата в Атина2004 г., европейски шампион за мъже и юноши, световен вицешампион, в кариерата си печели още бронзови медали от световни и европейски първенства. Има 30 държавен титли в различните движения и двубоя. Единственият българин олимпийски медалист при супертежките щангисти. В последните години се ориентира към треньорска дейност, бе за кратко наставник в Азербайджан и в Норвегия. В момента подготвя над 20 деца в родния си клуб „Родопа“ Смолян.

Вирни се горе