Ученици от Мадан на градски сървайвър днес

Ученици от Мадан на градски сървайвър днес

Институции се обединиха в инициатива за насърчаване на безопасно поведение на пътя и оцеляване в градска среда. Чрез игри и решаване на казуси, ученици от Мадан ще усъвършенстват навиците си за адекватно поведение в извънучилищна среда. Спортният празник, наречен „Градски сървайвър”, ще се проведе на днес от 14,00 часа на площада пред Народно читалище „Иван Вазов”, съобщиха от Регионална здравна инспекция-Смолян.

Заявка за участие в надпреварите са дали общо 5 училища – СОУ “Отец Паисий” гр. Мадан; СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – с. Върбина, ОУ “Н. Й. Вапцаров” гр. Мадан, ОУ”Христо Ботев” – с. Букова поляна и ОУ “Васил Левски”- с. Боровина. Всяко от учебните заведения ще трябва да излъчи отбор от 4 души (ученици от 5 и 6 клас), които да премерят сили в игри, изискващи различни умения – бързина, сръчност, съобразителност, безопасно каране на колело и оказване на първа помощ.

Част от надпреварите ще дадат възможност на състезателите да демонстрират на практика своите знания по “Безопасност на движението” и уменията си за ориентиране в непозната градска среда. Наблюдавайки забавните и атрактивни игри и зрителите ще имат възможност да си припомнят основните правила по безопасност на движението и оказване на първа помощ на пострадал.

“Градският сървайвър” се организира с партньорството на няколко институции – община Мадан, Отдел “Закрила на детето”, РЗИ – Смолян, ОД МВР – Смолян, РУП – Мадан, и РИО на МОМН. Инициативата е във връзка с Десетилетието за действие по безопасност на движението и обявеният от ДОККПБДП месец октомври като Месец на пешеходната безопасност и цели превенция на пътния травматизъм сред подрастващите чрез повишаване на техните знания и насърчаването им към спазване на правилата за движение по пътищата.

Вирни се горе