Традиционният турнир по вдигане на тежести в памет на Величко Чолаков ще се проведе на 12 септември в Смолян

Традиционният турнир по вдигане на тежести в памет на Величко Чолаков ще се проведе на 12 септември в Смолян

Традиционният турнир по вдигане на тежести в памет на Величко Чолаков ще се проведе в събота, 12 септември, т.г. в Спортната зала в Смолян, която носи името на шампиона. Събитието е под егидата на кмета Николай Мелемов и СКВТ “Родопа” -Смолян. Утре между 13.00 ч. и 14.00 ч. ще бъдат поднесени цветя от всички състезатели, треньори, съдии и официални лица пред паметника на Железния, след което ще започне същинската спортна надпревара. В турнира ще участват състезателите на осемте най – добри клубове по вдигане на тежести – Варна , Бургас, Русе, Кърджали, Сопот, Асеновград, Хасково и Смолян. На събитието ще присъстват съотборниците на Величко – Георги Марков и Златан Ванев , както и помощник треньора му от Националния отбор Лъчезар Кискилов, приятели и почитатели.

Всички участници ще получат награди с лика на Величко Чолаков. На 20 август т.г. се навършиха три тъжни години от смъртта на единствения български щангист с медал от олимпийските игри в Атина през 2004 г. в категория над 105 кг.

В същата категория става световен шампион във Ванкувър и европейски шампион в Украйна. След края на състезателната си кариера Величко става треньор в клуба по вдигане на тежести в областния град. Почетният гражданин на Смолян десетки пъти ни изправяше горди от огромната сила, мощ и упоритост, с които постигаше успехи в спорта и живота. Величко Чолаков остана пример за всички, които се посветиха на този най-български спорт – вдигането на тежести, пример за всички, които ще поемат по неговия път на състезател и треньор. Той ще остане завинаги в сърцето на хората от Родопите.

Вирни се горе