Свършиха ли големите успехи на Моуриньо? Вижте какво прави в Рома

Свършиха ли големите успехи на Моуриньо? Вижте какво прави в Рома

Жозе Моуриньо е изпята песен за големия футбол. Тази констатация се споделяше наред сред специалисти и почитатели след провала на Специалния начело на Тотнъм. Новата му работа начело на Рома се прие като странен ход от страна на клуба от италианската столица. Но силният старт на сезона от “страна” на вълците не само повиши интереса към залози в тяхна полза в [https://trafficnews.bg/sport/pszh-sabra-mesi-i-ramos-shte-donesat-li-te-nai-po sle- 219917/][Sesame] , но и повдигна въпроса не е ли твърде рано да бъде отписван португалецът. Той със сигурност не се е отказал да гони големите успехи и е решен да го покаже на тези, които смятат, че той вече не е част от групата на най-добрите треньори.

Да се върнем все пак на престоя му в Тотнъм. Португалският специалист не успя да донесе нито една купа на “шпорите” за близо година и половина, което беше основният мотив да бъде назначен в Северен Лондон. Нещо повече – за първи път от около две десетилетия Моуриньо напусна клуб, без да му донесе нито един трофей.

Разбира се, трябва да се отчете, че Жозе беше изгонен от Тотнъм броени дни преди финала за Купата на Лига срещу Манчестър Сити, където имаше шанс да вземе отличие. Уволнението стана факт, след като лондонският тим остана далеч от Топ 4 във Висшата лига и най-вече след провала в Лига Европа. Там “шпорите” станаха за смях срещу Динамо Загреб, като бяха елиминирани след поражение с 0:3 в Хърватия, и то при положение, че спечелиха първия двубой с 2:0. След толкова натрупани несполуки наистина изглеждаше сякаш Жозе е изчерпал времето си.

Жозе отбеляза своя мач №1000 като треньор начело на Рома

Стартът в Серия А като наставник на “вълците” обаче беше повече от перфектен за Специалния. Рома взе първите си три мача и поведе в класирането на “калчото” с пълен актив. Вярно е, че класата на съперниците не е най-високата на Ботуш – победите бяха записани срещу Фиорентина, Салернитана и Сасуоло. В последната от тези срещи Жозе Моуриньо отбеляза своя мач №1000 като треньор в професионалния футбол. Този факт сам по себе си показва колко специален е наистина Специалния в тази игра.

Дали обаче изригването в началото на кариерата му във Вечния град няма да се окаже фойерверк? При всички положения звучи доста екзотично Рома да се поставя в списъка на фаворитите за титлата. Шампионът Интер запази високо ниво и след Антонио Конте и продажбата на Ромелу Лукаку. Милан е готов да се включи дори по-сериозно в борбата за първото място. Ювентус стартира катастрофално и изживява пост-Кристиано Роналдо синдром, но едва ли някой би си позволил да отпише “Старата госпожа”. Наполи също като Рома стартира с победи в първите 3 мача, така че има не по-малко основания и “небесносините” да бъдат поставяни в списъка на потенциалните кандидати.

И все пак липсва силно изявен фаворит. А това е ситуация, в която хищник в професията, какъвто е Жозе Моуриньо, може да се възползва. Дали ще спечели е трофея в Серия А или друга надпревара? Рано е да се каже. Но със сигурност сега никой не си позволява да отпише португалския корифей.

Вирни се горе