Срам! Кипър ни разпиля с 4:1

Срам! Кипър ни разпиля с 4:1

България окончателно се сбогува с участие на световните финали догодина, след като загуби с катастрофалното 1:4 визитата си на Кипър. Нашите играха трагично в защита, като само добрите намеси на Иванков и влезлия като резерва Николай Михайлов предотвратиха по-кошмарна загуба. Почетното попадение за “трикольорите” реализира Димитър Бербатов в 45-ата минута. Загубата бе втора поред за националите ни, които в предния си квалификационен мач отстъпиха с 0:2 на Италия.

Нашите започнаха отлично мача и в 3-ата минута бяха близо до откриване на резултата. Мартин Петров изведе Бербатов на стрелкова позиция, но ударът на нападателя бе париран от вратаря Августи. Домакините отговориха с опасен удар на Константину, който излезе в аут. В 7-ата минута “трикольорите” отново бяха близо до гола. Божинов и Мартин Петров комбинираха отлично по левия фланг, Петров напредна в полето на домакините и пусна към Благой Георгиев, чийто удар от 10 метра срещна напречната греда.

Противно на случващото се на терена до този момент, Кипър откри резултата в 12-ата минута. След центрира по земя отляво, топката мина през цялата защита на България и стигна до Хараламбидис, който от няколко метра не сгреши – 1:0. Попадението подейства стимулиращо за домакините, които в следващите няколко минути на няколко пъти обстрелваха Иванков. Така се стигна до 20-ата минута, когато нашите допуснаха нова груба грешка в защита. Иван Иванов не успя да спре пас от Станислав Ангелов, от което по отличен начин се възползва Костас Хараламбидис. Бързоногият плеймейкър излезе сам срещу Иванков и за втори път вкара топката в българската врата – 2:0!.

Възпитаниците на Станимир Стоилов се опитаха да се върнат в мача, но центриранията на Петров и Георгиев не успяваха да достигнат до Бербатов. От своя страна домакините продължиха с опасните си контраатаки, като само решителните намеси на Димитър Иванков предотвратиха трети гол в нашата врата. В 40-ата минута Стилиян Петров бе фаулиран в близост до наказателното поле. Зад топката застана Мартин Петров, но ударът на крилото се отби в стената. В последната минута на първото полувреме нашите върнаха интригата в мача с гол на Бербатов. Капитанът на националния отбор засече центриране на Стилиян Петров и с точен удар с десния крак оплете топката в мрежата на Августи – 2:1.

Първите минути на второто полувреме бяха за България. Нашите контролираха играта и в 53-ата минута бяха близо до изравнителен гол. Благой Георгиев получи отличен пас в наказателното поле, залъга защитник на домакините и стреля, но коженото кълбо срещна за втори път гредата. Малко по-късно силен удар на Стилиян Петров от пряк-свободен удар профуча на сантиметри от левия страничен стълб.

Подобно на първата част обаче, нашите получиха трети нелеп гол в момент, в който бяха по-добри на терена. В 58-ата минута Иван Иванов направи нов кошмарен пропуск, като не успя да изчисти елементарна топка. От ситуацията се възползва опитния Михалис Константину, който от няколко метра разстреля Иванков – 3:1. Минута по-късно българският страж спаси нов сигурен гел на Константину, след като с една ръка парира опасен удар с глава от 5-6 метра.

В 66-ата минута отново Константину попадна в светлината на прожекторите. Нападателят бе изведен с пас от дълбочина сам срещу Иванков, а вратарят за пореден път се намеси решително. При единобоството обаче нашият вратар се контузи и бе принудително заменен от Николай Михайлов.

Четвърт час преди края на двубоя Константину отново се измъкна от българската защита, но резервният ни вратар Михайлов бе на мястото си и спаси удара на нападателя. В 78-ата минута Кипър тотално уби интригата в мача, след като стигна до четвърти гол. Алонефтис се откъсна от безобразната българска защита и ни довърши с четвърти гол.

Вирни се горе