Спортните училища в България ще се управляват и ще са на подчинение на Министерство на физическото възпитание и спорта

Спортните училища в България ще се управляват и ще са на подчинение на Министерство на физическото възпитание и спорта

„Всички спортни училища в страната ще минат на управление и подчинение на Министерството на физическото възпитание и спорта”. Това каза министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков след приключване на редовното заседание на Министерски съвет, на което бяха приети промените в Закона за физическото възпитание и спорта. Основната идея, според него е още от ранна детска възраст да се профилират и обучат талантливите деца. По думите му тази мярка е заложена в предизборната платформа на ПП ГЕРБ. В момента в страната има девет държавни спортни училища,съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър Нейков обяви, че се планира частично възстановяване на спортните диспансери по региони. „Така от пети клас децата ще могат да записват профил спорт и да тренират до завършването им, а след това да бъдат поемани от съответните треньори”, обясни той. Министърът беше категоричен, че часовете по физическо възпитание не се водят според учебните изисквания. „Това, което ме безпокои, е, че учениците от 1 до 4 клас се обучават от неспециалисти, които по време на часовете по физическо възпитание ходят на театър или на други културни мероприятия. В резултат, когато децата преминат в пети клас, нямат елементарна двигателна култура”, допълни министърът.

На заседанието на Министерски съвет днес е било одобрено и решението теренът на Учебно-водна база – Несебър да се предостави безвъзмездно за управление на Национална спортна академия „Васил Левски”, така че тя да се осигурят нормални условия за развитие на спорта.

Вирни се горе