Смолянчанка изкачи връх Монблан

 Смолянчанка изкачи връх Монблан

Христина Николова от Смолян, която е член на клуба по алпинизъм „Христо Христов“ изкачи връх Монблан. „На 20 юли изкачих от Франция през х. Гуте, най-високият връх на Алпите и цяла Западна Европа – връх Монблан (4810 м) .Заедно в свръзка бях с Георги Георгиев от Варна и Константин Славов от София. Той в момента живее в Италия и имаше няколко изкачвания на „Монблан“ от френска страна“, каза Христина. През юли м.г. същият екип изкачва първенеца на Австрия – връх Гросглокнер (3798 м). А през септември, заедно с членове от Клуба по алпинизъм „Христо Христов“-Смолян – Крум Караиванов, Минчо Чочев и още четирима души, покоряват италианския връх Гран Парадизо (4061 м).

Още трима членове на смолянския клуб – Крум Караиванов, Трендафил Кехайов и Минчо Чочев успешно изкачиха един от емблематичните върхове в Алпите – Матерхорн 4476 м. н.в. Експедицията се проведе в периода 24-26 юли, съобщиха от клуба.

Алпинистите усилено се подготвяха за изкачването от зимата, като направиха тренировъчни изкачвания в Рила и Пирин, за да повишат климатизацията си и подобрят както физическата, така и техническата си подготовка, споделят от клуба. Теренът към върха бил изключително труден, стръмен и опасен, но те се справили блестящо.

На 25 юли в 05.30 ч., групата тръгва към върха. По думите им теренът бил изключително труден, стръмен и опасен. Движейки се с равномерно темпо, достигат до снежния пояс на 4 300 м.нв. Там се поставят котките и се продължава към върха. В 10.40 ч. групата е на върха и се радва на успеха си. След няколко снимки от върха, започва по-трудната част от това приключение – спускането до изходната точка. Спускайки се по вече фиксираните въжета група приближава заслона, но успоредно с това времето се влошава и започва да вали градушка и да духа доста силен вятър. В такива атмосферни условия, смолянските алпинисти достигат заслона и решават да прекара втора вечер в него. През цялата нощ вятъра е ураганен, вали градушка и падат гръмотевици.

На 26 юли утрото е тихо и спокойно и те тръгват надолу. След 4 часово спускане групата достига хижа Хьорнли, където се прегръща и поздравява с успеха. Следва слизане до лифта, от там до Цермат и прибиране в къмпинга. От клуб по алпинизъм “Христо Христов” поздравяват тримата алпинисти за успеха и им желаят още повече изкачени върхове.

Поздравления и от Екипа на SmolyanNews.com!

Вирни се горе