Смолян е избран за домакин на 10-тата световна купа по планинско бягане

Смолян е избран за домакин на 10-тата световна купа по планинско бягане

Смолян е избран за домакин на 10-тата световна купа по планинско бягане през юни 2015 година. Решението е взето по време на заседанието на Съвета на Световната асоциация за планинско бягане в Монако. Състезанието в Смолян ще е за юноши и девойки младша възраст (под 18 години) и обикновено е във вариант изкачване и спускане. Девойките бягат приблизително 3 км, а трасето на юношите е средно 5 км.q съобщиха от областната администрация.

Съветът на Световната асоциация ще предложи на конгреса през септември 2014 името на състезанието да бъде сменено на „Световно първенство по планинско бягане за юноши и девойки младша възраст”. Ако предложението бъде одобрено, Смолян ще бъде първият домакин на световно първенство до 18 години. „Убеден съм, че през септември Съветът на Световната асоциация ще приеме промяната на статута на това първенство и Смолян ще бъде домакин на първото световно първенство за тази възраст”, коментира Добромир Карамаринов, президент на Българската федерация по лека атлетика и председател на Европейската комисия по планинско бягане.

Специална комисия от федерацията, със съдействието на Туристическо дружество „Карлък”, ще избира трасетата в района на Смолянски езера и връх Снежанка.

Вирни се горе