Скиор на 95 години кара по 5 часа на ден

Скиор на 95 години кара по 5 часа на ден

Деветдесет и пет годишният Иван Раев /стрико Ваню/, кара ски всеки ден по пет часа. Без шапка, ръкавици и очила, винаги с разкопчано яке, независимо от температурите, бившият машинен инженер кръстосва от 10,30 до 15,30 часа пистите в курорта Пампорово.

Раев е най-възрастният активен скиор в курорта. Той пътува всеки ден от Чепеларе до Пампорово, за да упражнява любимия си спорт. До пистите се качва пеша през гората, независимо че има безплатна карта за лифтовете за целия сезон.

Доайенът е гордост на курорта и се радва на много любов и грижа от всички. Ските му са подарък от фабриката в Чепеларе, скиорските обувки – от Цветелина Бориславова, якето – от местно ски училище. А тази събота по време на нашата среща със стрико Ваню /настоява така да се обръщам към него/ изпълнителният директор на дружеството го покани, за да му подари нов ски екип.

Роденият на 4 юли 1924 г. родопчанин казва, че никога не се е интересувал на колко години е. Чепеларецът е съхранил младежкия си дух и енергия и изглежда поне с 20 години по-млад. Твърди, че няма здравословни проблеми, не пие лекарства, дори не мери кръвното си налягане и не си прави изследвания. Ходел при лекаря само, за да му занесе първото кокиче и минзухар. Сигурно съм единственият пациент, който не иска услуга от доктора, разказа стрику Ваню.

По думите му се храни изключително с млечни продукти, зеленчуци, плодове, рядко с месо. Ям това, което ми се иска, разказа спортистът, който нито пие, нито пуши. Признава, че може да направи изключение на маса с приятели, но дозата му е приблизително 100 грама ракия, или чаша вино. А умът му, като бръснач.

Раев спортува вече над 70 години. За първи път сложил ски 18-годишен. Те били писалки, а към тях вързал туристически обувки с въжета. Той и двамата му братовчеди станали и първите ски учители. Чепеларецът разказва, че е обучил много хора и всички безплатно.

Родът на 95-годишния чепеларец е един от основателите на Пампорово

Моят дядо по майчина линия и брат му – родът Сиракови, заедно с Чичовски през 1934 г. основали Пампорово, разказа Раев. По думите му тук имало само гори и ливади с пасящи овце, кози и крави. Били прокарани единствено пътеки за коне. Двата рода построили малки дървени къщи – пансиони, в които отсядали министри, партийни лидери и богати търговци, разказа Раев. По думите му строителството на хотели започнало по времето на социализма.

Той недоумява защо сега различни екологични движения протестират срещу изграждането на ски писти и лифтове, а не съсредоточат усилията си срещу безразборното изсичане на гори.

Преди в Чепеларе имаше един гатер, сега са 10, разказа Раев. По думите му се сече неконтролируемо и всичко се изнася в Гърция и Турция. За строителството на писти и лифтове към тях се изрязват около 500 – 1000 куб.м дървен материал, а от същите места се изнася по 50 000 – 60 000 куб.м годишно. Той се опасява, че ако сечта продължи по този начин, след 30 години в планините ни ще останат само камъни и храсти. Противник е и на мащабното строителство около пистите в курортите.

Ски спортът не унищожава гората, напротив – опазва я и в същото време дарява здраве на хората, категоричен е родопският доайен. Той мечтае да бъдат свързани в единен комплекс чепеларският Мечи чал и пистите в Пампорово. Според Раев туризмът формира 30-35 процента от приходите на родопчани.

За Иван Раев Пампорово е уникално място, съчетаващо високопланински въздух и беломорско влияние. Планината е богата и винаги слънчева, местните хора притежават изключително благородство и гостоприемство, уверява спортистът.

Подвизите на 95-годишния чепеларец продължават и през лятото, когато събира погледите на курортистите по Черноморието с ежедневно преплуване на разстоянието между Сарафово и солниците в Бургас. По думите му преминава го за три часа с плуване в различни стилове. В Сарафово, откъдето е съпругата му, отсяда при роднини и стои по три месеца.

Последната страст на неуморимия Иван Раев е йогата. Засега обаче там постиженията са по-скромни, признава 95-годишният спортист.

Вирни се горе