СКХТ „Чепинци” – млад спортен клуб с богата история

 СКХТ „Чепинци” – млад спортен клуб с богата история

СКХТ „Чепинци” – млад спортен клуб с богата история

Втора част

В хокейния клуб на село Чепинци участват над 60 деца, но официално са картотекирани около 40 деца от различни възрастови групи.

Председател и треньор на СКХТ „Чепинци” е Хайри Чаушев, а мениджър на клуба е Илко Дерменджиев.

Клубът участва с отборите си в „А” дивизия, което е равнозначно на „А” група във футбола. В България има 3 хокейни дивизии и за да достигнеш до най-високата – „А” дивизия, трябва да си преминал през „С”и „Б” дивизии.

„Трудно беше в самото начало, когато трябваше да научим правилата на играта” – сподели треньорът Хайри Чаушев.

Този спорт се играе в зала и на открито. Съществува малка разлика в регламента и правилата на игра когато е в зала и съответно на открит терен.Разликата е тази, че отборите играят с различни топки в зала и на открито, терените са с различни размери и броят на състезателите е различен. В зала регламентът може да предвиди различни по брой участници, в зависимост от възрастта / 4+1; 5+1; 6+1 /, т.е. 4 играча + 1 вратар и т.н. От значение за регламента е и размера на терена. Регламентът за състезанията в зала предвиждат 2 полувремена по 10 минути – чисто време, което се отнася за отборите от 12 и 14 годишна възраст и 2 полувремена по 15 минути за отборите от 16 годишна възраст.

Хокейните отбори на Чепинци тренират само на открит терен, тъй като нямат специална зала за практикуването на този спорт. Игрището на което тренират е с изкуствена настилка и отговаря на изискванията за провеждане на състезания.

Във финала на хокейното първенство на България в зала участват осем отбора. Този финал най-често се провежда през месец март и от 2011 до 2013 година, СКХТ „Чепинци” е участвал без прекъсване с хокейните отбори от различни възрастови групи.

През 2011 година и през 2012 година отборите на клуба във възрастова група до 12-годишна възраст заемат второ място на националното първенство в зала, а през 2013 година отборът от 14-годишна възраст стана вицешампион, отстъпвайки първото място на отбора на „Академик” София .

СКХТ „Чепинци” участва в първенството по хокей на трева и на открит терен. През 2012 година хокейният отбор от 14-годишна възраст печели бронзовите медали, а отборът на 12-годишните заема 5-то място в първенството на България. През 2011 година отборът печели място за финалите в курорта „Албена”, но поради липса на финансиране клубът не успява да изпрати хокейния отбор за участие в първенството на страната.

Вирни се горе