Шампион по плуване от Смолян гони втора световна титла

Шампион по плуване от Смолян гони втора световна титла

Шампион по плуване от гр. Смолян може да представи страната ни на 14-тото световно първенство за ветерани в състезателното плуване. То се организира от Международната плувна федерация (Fédération Internationale de Natation – FINA) в италианското градче Ричоне от 10-ти до 16-ти юни 2012 г. България може да бъде представена от Антон Михайлов – първият и единствен засега световен шампион за майстори-плувци (masters swimmers). Антон Михайлов ще се съревновава на 50, 100 и 200 метра бруст. Във всяка една от тези 3 дисциплини той ще мери сили със 70 човека.

«Подготвям се за това световно първенство от 2 години. Тренирам по 2 часа на ден. Надявам се да защитя световната си титла», споделя Антон Михайлов. «1000 евро струва 8-дневният престой в Италия за състезанието, екипировката и средствата за възстановяване. Все още обаче не съм осигурил финансово участието си и търся подкрепа”, допълва той.

Антон Михайлов е единственият световен шампион на България по плуване за ветерани (Крайстчърч, Нова Зеландия, 2002 г.) на 200 м бруст, с впечатляващия за българското мъжко плуване резултат в тази дисциплина от 2,38,67 мин. От същия шампионат той има още 2 медала – сребърен за 50 м и 100 м бруст. Антон Михайлов е още: сребърен медалист на европейското първенство на 200 метра бруст (2001 г, Палма Де Майорка); вице балкански шампион на 100 м бруст (София, 1986 г.); републикански шампион на 100 м бруст (1986 г.); рекордьор на страната на 200 м бруст (1986 г.). На проведеното наскоро национално съревнование за майстори-плувци Антон Михайлов подобри 4 рекорда на България.

Антон Михайлов е и заместник-председател на Асоциацията на българските плувци. Треньор е вече повече от 25 години, като обучава предимно деца, които не са професионалисти. Двама от неговите ученици печелят за 3 години тренировки впечатляващи отличия: Иван Тодоров на 14 години става шампион на страната ни на 200 м бруст в категорията юноши младши (2009 г.), а Виктория Тодорова (негова сестричка) на 13 години е с бронзов медал на 200 м бруст на републиканското за девойки (2010 г). И двете деца не се занимават със спорт професионално. Антон Михайлов е единственият, който вече 5-та поредна година организира национални плувни турнири за деца от 6 до 8 години. Поради огромния интерес към съревнованието за малчугани от цялата страна празникът вече е в календара на Столичната община.

Майсторското плуване (masters swimming) е вид състезателно плуване за спортисти над 25 годишна възраст (в Канада и в САЩ – над 18 годишна възраст, в Австралия – над 20 годишна възраст; у нас – над 30 години). По неофициални данни в България над 2000 души се занимават с такъв вид плуване. За сравнение, в Италия са около 30 000, а в Германия – 55 000. Хората, които могат да плуват и се интересуват от спортно плуване в България, са около половин милион. Плуването е вторият по популярност индивидуален спорт в света след леката атлетика.

Вирни се горе