Седем златни медала е спечелил Велин Хаджолов на тепиха на бойните изкуства

Седем златни медала е спечелил Велин Хаджолов на тепиха на бойните изкуства

Специални гости от Япония имаше тези дни златоградчанинът Велин Хаджолов

Секигучи Такаки е 21-во поколение самурай, изключително тачен човек в Япония. Неговата съпруга е от клан, за който става въпрос в историческия филм „Последния самурай” – тя е от същото това потекло. Те направиха демонстрации в детска градина и пред гимназистите в СОУ „Антим І”, а Велин водеше и свои ученици – Анна Априлова, която за четвърти път световна шампионка, и най-малката – Сара Иванович – също шампион в категорията си. Тук е и Фокуко Могучи – президент на японска традиционна организация за яйдо, която се занимава с работата по самурайския меч. Самият той е специалист по яйджуцо – т. е. традиционното японско бойно изкуство на самураите като дисциплина на духа, пише “Златоградски вестник” в поселният си брой.

С Такаки се познава от 2002, когато групата му става официален член на Световния съюз на бойните изкуства, действащ под егидата на ЮНЕСКО и чието седалище е в гр. Чунджу, Южна Корея. „Счита се, че този съюз съхранява националните особености на всяка страна и затова авторитетната световна организация стои зад него”, казва Хаджолов. В него са обединени всички неолимпийски бойни спортове – китайско кунгфу, бразилско каплаера, руското самбо, тайвански бокс.

През 2003 Велин създава българското кемпо (булкемпо), в което използва борба с кози рог – като символ на борбата, на съпротивата, символ на възмездието в Родопите, използван широко през турското робство в България, а много по-рано – и от тракийските войни по нашите земи.

Ето още какво ни обяснява Велин Хаджолов: „В основата на тази бойна техника е българският фолклор, нашата народна традиция и може би това е причината да стане много популярно в страни като Южна Корея, Япония, Франция, в които традицията е на почит. В нейната система е залегнала философията на православието, по-точно на исихазма в него, приема се старобългарската традиция в броенето. Счита се, че стб глаголица е заредена с енергия и духовност, тъй като е създадена от братята Кирил и Методий с божия помощ и привидение свише. Ненапразно Кралят Слънце във Франция се заклева не върху Библията, а върху глаголически текст, пазен днес в Лувъра. Така в поясите на нашите членове е изписано на глаголица и кирилица думата „Чест” – преди да започнат играта, участниците се покланят един на друг и произнасят същата дума, падайки на коляно – така както Ботев и четниците му падат на колене, за да целунат българският бряг. В този смисъл булкемпо е преди всичко патриотизъм. Това прави огромно впечатление при представянето ни в чужбина, корейци идват и искат да бъдат научени на този български поздрав-ритуал. Модерното, въведено във всичко това (тъй като става въпрос за модерно бойно изкуство), са привнесените елементи от самбо, карате, джудо, но обединени и в мекия, и в твърдия принцип на работа, каквито поотделно се наблюдават в останалите бойни методи – това е новото…”

  • А как гледа Секигучи Такаки на това ваше творение?

  • Според моя японски гост българското кемпо е планина, по която се качват другите. Но те все още са в подножието й… Още в Корея той е наблюдавал нашата игра и е бил много впечатлен. Затова ми каза, че иска да дойде в Златоград, да види родния град на човека, който ръководи такова нещо – къде е учил, в каква среда е възпитаван…

Последното първенство по кемпо, в което е участвал Хаджолов, е на десетото световното през април в Турция. Там става за седми път шампион със злато. Сега Такаки казва, че „на едно важно място в Япония” ще представи наскоро българското кемпо. Но все още го пази в тайна…Стискаме палци за нашия съгражданин!

Вирни се горе