Захари Сираков с рекорд за най-дълъг престой на българин в чужд клуб

Захари Сираков с рекорд за най-дълъг престой на българин в чужд клуб

Родопчанинът Захари Сираков вече притежава еднолично рекорда за най-дълъг непрекъснат престой в клуб от чужбина. 36-годишният защитник подписа договор за още един сезон с руския “Амкар”. Така българинът ще запише поне 11 г. поред в Перм.

Досега Сираков делеше рекорда за най-дълъг престой в чуждестранен клуб с героя от световното в САЩ преди 20 г. Ивайло Йорданов. Той прекара 10 г. в редиците на португалския “Спортинг” (Лисабон), на който бе и капитан. Сираков също е носил лентата в “Амкар”, но по заместване. Той премина в руския клуб в късната пролет на 2004 г., като за последно у нас носеше фланелката на “Локо” (Сф). Иначе Сираков е трикратен шампион с “Левски” в периода 2000 – 2002 г.

При идването на българина “Амкар” караше първия си сезон в елита на Русия. Оттогава той е неизменно там. След Сираков в Перм пристигна Мартин Кушев. Последва ги и Георги Пеев. Последният и Сираков и в момента са в “Амкар”, а компания им правят Благо Георгиев и Петър Занев. В Перм са ритали още Димитър Телкийски и Евгени Йорданов, а треньор беше Димитър Димитров-Херо.

36-годишният защитник от Рудозем подписа нов едногодишен договор с руския „Амкар" Перм, като така ще продължи зад граница кариерата си вече 11-та година без прекъсване. По този начин бившият играч и трикратен шампион на страната със столичния „Левски" е на път да задмине Ивайло Йорданов, който 10 години прекара в лисабонския „Спортинг".

Сираков премина в руския клуб в късната пролет на 2004 г., като за последно у нас носеше фланелката на “Локо” (Сф).

Вирни се горе