Родни спортни звезди разпънаха 320-метрово българско знаме на Рожен

Родни спортни звезди разпънаха 320-метрово българско знаме на Рожен

Българският флаг с дължина 320 метра бе разпънато днес на Роженските поляни. Поставянето на националния трибагреник е инициатива на организаторите на Събора на народното творчество и животновъдството “Рожен 2019”, който се открива утре в емблематичната родопска местност. Известните български спортисти Екатерина Дафовска, Радослав Янков, Тервел Пулев и Елица Янкова се включиха в разпъването на знамето над сцените на Роженския събор.

Според организаторите флагът на Рожен е най-голямото българско знаме, правено досега. За ушиване на трибагреника с площ около 7000 квадратни метра са използвани 4.5 км плат и близо 20 км конци.

“За нас като спортисти, които винаги сме се борили за България е голяма чест да участваме в разгръщането на знамето”, заяви Екатерина Дафовска, пише sportal.bg.

“Носим знамето в сърцето си, а този събор обединява всички българи и ни прави по-сплотени, кара ни да се замислим за това, което имаме като богатство”, допълни Радослав Янков.

След приключване на събора, флагът ще бъде превърнат в хиляди малки знамена, които ще се подарят в Деня на независимостта, 22 септември в различни областни центрове в страната.

Организаторите призовават гостите на събора да не стъпват върху знамето по поляните. На фона на българския трикольор на 19-и и 20-и юли от 16 часа ще се направят колективни снимки на деца и младежи, пристигнали на Роженския събор в народни носии.

Съборът на народното творчество и животновъдството “Рожен 2019” ще бъде открит от президента на Р България Румен Радев с празнична церемония утре и ще продължи до 21 юли. На откриването ще звучат изпълнения на над 300 гайдари, ансамбъл “Родопа”, Валя Балканска, Петър Янев и др. Над 3500 изпълнители от цялата страна и гостуващи групи на бесарабски българи от Украйна ще се представят на 4 сцени през 3-те съборни дни.

Вирни се горе