Редица спортни събития посветени на 104 години от Освобождението на Родопите

Редица спортни събития посветени на 104 години от Освобождението на Родопите

15 октомври 2016 г. (събота) ще бъде отбелязан Световният ден на ходенето. Стартът е от 10:30 ч. от площад „Свобода“ (Стар Център – пешеходна зона) до резерват „Амзово“. Трасето е с дължина – 3,5 км.

Световният ден на ходенето в гр. Смолян е определено за централно събитие през 2016 г. в България. Най-голямата световна проява за ходене, която се провежда ежегодно в целия свят от 1992 г. Община Смолян провежда и участва в Световния ден на ходенето повече от 10 години. Проявата цели популяризиране на ходенето като ефективна и лесна за практикуване двигателна активност за хора от всички възрастови групи. Организатори на национално ниво са Министерството на младежта и спорта, Българска асоциация „Спорт за всички“, а на местно ниво община Смолян. Провежда се винаги през месец октомври. Както всяка година организаторите са подготвили томбола, викторина и много лакомства за участниците, съобщиха от пресцентъра на общината.

16 октомври 2016 г. (неделя) – Шосеен пробег. Стартът е от Паметника костница на връх „Средногорец“ до паметника на полк. „Владимир Серафимов“ /пред областна управа/ – финал. Трасето е с дължина 14 км. и 100 метра. Шосейният пробег се провежда за пета поредна година.

През 2012 г. беше отбелязана 100-годишнината от Освобождението на Родопите със 100-километров маратон, пробяган от Руско Кадиев, единственият българин печелил Спартатлона в Гърция. Ще има осигурен транспорт от община Смолян за извозване на участниците до Паметника костница на връх „Средногорец”. В 09.00 часа на 16 октомври , автобусите ще тръгнат от локалното платно на бул. „България” пред община Смолян.

Възрастови групи са:

  • юноши и девойки от 15 до 19 години /Включително/

  • мъже и жени от 20 до 40 години /майсторска група/

  • мъже и жени от 41 до 60 години

  • мъже и жени над 60 години

20 октомври 2016 г. (четвъртък) Междуучилищна лекоатлетическа щафета, която също се провежда за пета поредна година. В 14.00 часа ще бъде даден старт от пл. „България” /пред общината/, по бул. „България”. Финалът ще бъде на площад „Свобода” /Стар център пешеходна зона/. Щафетата ще бъде смесена, от десет поста- 5 момчета и 5 момичета. Трасето е с дължина 1600 метра. Класирането е отборно от 1 до 3 място – купи и медали за всички призьори. Участие ще вземат и децата от предучилищна възраст от детските градини с техния традиционен крос по пешеходната зона.

Всички спортни събития през месец октомври са посветени на 104 г. от Освобождението на Родопите и празника на Община Смолян, съобщи Даниела Керкелова, която отговаря за Спортните дейности в общината.

Вирни се горе