При голям интерес стартира Първият мастърс турнир по плуване за ветерани ,,Родопа Смолян” /СНИМКИ/

При голям интерес стартира Първият мастърс турнир по плуване за ветерани ,,Родопа Смолян” /СНИМКИ/

Състезанието се провежда в Плувния басейн, а в него участват над 180 плувци от страната и чужбина. Събитието се радва на голям интерес и публика. Секретарят на община Смолян Момчил Николов откри Първия мастърс турнир по плуване ,,Родопа Смолян,,. Турнирът стана възможен благодарение на усилията на общинското ръководство в града, които обновиха и въведоха в експлоатация Плувния басейн на Смолян след двадесетгодишно прекъсване, каза при откриването известната ни плувкиня и майстор на спорта Катя Соколова. По този повод беше връчен Плакет на община Смолян с благодарност за всичко, което се прави за плуването в Смолян. Отличието получи секретарят Николов.

Соколова припомни, че в този басейн се родиха и израснаха плеяда талантливи плувци, като първия майстор на спорта в Смолян Цветанка Биволарска, световния шампион за ветерани Антон Михайлов, първата олимпийска медалистка Антоанета Френкева, единасеткратния носител Световната купа по плуване и Плуване в ледени води Петър Стойчев, европейските шампиони по плуване за юноши Михаил Савов и Боян Боянов, както и десетки други шампиони на страната в различни възрастови групи, национали, майстори на спорта и рекордьори.

Не би било възможно да се развият спортистите и без техните треньори. По този повод бяха припомнени имената на първата треньорка на смолянските плувци Невена Андонова. От редовете на нейните възпитаници се е родило едно цяло поколение смолянски треньори. Безспорно човекът с най-голям принос за създаването на смолянската плувна школа, създал методологията и изградил организационната структура, това е Ботко Трендафилов.

Сред гостите на турнира от различните клубове на страната са все титулувани и изявени плувци представяли достойно своите отбори и България в плувните съсезания. Гост на трунира, която поздрави присъстващите е и Здравка Йорданова, председател на Българската мастерс федерация / БМФ/.

В турнира участват и два отбора от Турция и Гърция. Надпреварите в различните стилове продължават и утре.

Организатор на състезанието е ПК „Родопа” със съдействието на община Смолян и БМФ.

Вирни се горе