Поредното отлично представяне на България на световното първенство за ски учители в Самнаун /Швейцария/

Поредното отлично представяне на България на световното първенство за ски учители в Самнаун /Швейцария/

Само преди броени дни от Швейцария се завърнаха българските спортисти, представили страната ни в Световното първенство за ски учители с най-високата степен на квалификация ISIA.

Събитието се провежда през 4 години и през 2017 година – от 26-ти до 30-ти април, негов домакин бе швейцарският курорт Самнаун. Предишното първенство се проведе през 2013 година в България, в курортен комплекс Пампорово, когато състезанията успяха да съберат ски елитите на Европа и света, посрещнати с отлична организация и родопско гостоприемство.

На настоящото издание, България бе представена от сдружение Българско ски училище, което е член на организацията и което представи страната ни с отлично класиране в общото класиране и в отделните дисциплини.

Участие във форума взеха 262-ма участници от 31 държави членки на ISIA. Освен силните европейски нации, участници имаше също и от Япония, Русия, Австралия, Аржентина и др. Надпреварата се проведе в следните дисциплини:

  1. Гигантски слалом в 2 манша, съгласно действащите правила на FIS, с разделение на участниците в две възрастови групи под 35 г. и над 35 г.

  2. Демо тиймове – каране във формация от шест човека с престроявания и демонстрация на елементи с музика, като всички отбори изпълняват едно задължително и две волни съчетания. Жури от 5 човека поставя оценки от 1 до 10, като най-високата и най-ниската оценка отпадат, а максималният брой точки може да бъде съответно 30.

  3. Тийм ивент – Паралелен слалом – определят се 16 отбора, като всеки отбор се състои от 4 човека от различни страни, съобразно класирането в гигантския слалом и във всеки отбор има по една жена.

  4. Ски и Сноуборд крос – С оглед безопасността на трудното и дълго трасе бе взето решение участниците да стартират един по един и да им се мери време, а не по четирима в серия.

  5. Уъркшопове – Провеждат се от повечето нации, могат да бъдат практични и теоретични, като се акцентира върху новостите и методиките на обучение в зимните спортове, както и тяхното уеднаквяване съгласно минималните стандарти на ИЗИЯ.

За България това световно първенство беше генерална репетиция преди домакинството на конгреса на INTERSKI през 2019 г. в Пампорово. В Самнаун отново българите акцентираха върху карането във формация. Отборът на Българско ски училище Snow Angels постигна резултат от 26,7 т. на задължителното си съчетание и разделяше 5-то място с още два отбора във временното класиране. Един от петимата съдии, оценяващи съчетанията, беше доц. Кръстьо Згуровски, който даваше обективни оценки и нито една негова оценка не отпадна. Той е и треньор на националния демо тийм Snow Angels. Задължителното съчетание се проведе при тежки условия, нов сняг, мъгла, което затрудни всички 17 отбора. Времето на следващия ден беше отлично, пистата добре подготвена и Демо тийм Snow Angels впечатли съдиите с двете си волни съчетания с нестандартна хореография, динамика, шоу, сложни престроявания, промяна на ритъма и ефектни финали. Оценките бяха 27,5 и 27,7 и с общ резултат 81,9 Snow Angels заеха безапелационно 5-то място само на 0,4 т. от четвъртите Demo Team Saas Швейцария (представители от известния глетчер Saas Fee). Шампиони станаха Team RED и Тeam White с равен резултат 84,1 т., а след тях се нареди и демо тийма на Scuil съответно с 83,2 т. В класирането по нации България зае престижното второ място след домакините от Швейцария.

Демо Тийм – Snow Angels:

  1. Деян Тодоров

  2. Георги Марков

  3. Радослав Симеонов

  4. Юлиян Караилиев

  5. Атанас Димитров

  6. Росен Гергов

  7. Пламен Червенков

  8. Милчо Ляпев

Треньор: доц. Кръстьо Згуровски

В Гигантския слалом в първите 30 намериха място:

  1. Моника Тепавичарова 18

  2. Деян Тодоров 19 /категория мъже до 35г./

  3. Георги Марков 9 /категория мъже над 35/

  4. Атанас Димитров 19/категория мъже над 35/

  5. Росен Гергов 22 /категория мъже над 35/

  6. Милчо Ляпев 27 /категория мъже над 35/

  7. Пламен Червенков 30 /категория мъже над 35/

България нямаше представител в “ски жени над 35 г.”, но със събраните точки България зае 9-то място в класирането от 31 нации.

С блестящо представяне в паралелния слалом бе гл.ас. Деян Тодоров от НСА, който бе в един отбор с:

  1. Eveline Schwab – Швейцария

  2. Takekatsu Matsuzaki – Япония

  3. Ami Oreiller –Швейцария

Тодоров спечели абсолютно всичките си директни съперничества, както в квалификациите, така и във финалите и бе с основна заслуга неговият отбор да спечели първото място.

В ски кроса точки за България донесоха:

  1. Моника Тепавичарова – 8-мо място

  2. Деян Тодоров – 13-то място

  3. Росен Гергов – 17-то място

  4. Милчо Ляпев – 24-то място

  5. Атанас Димитров – 26-то място

За съжаление фаворитът ни в тази дисциплина Георги Марков (медалист в ски кроса от Марибор 2009) не завърши…

Освен в състезанията, българите впечатлиха и с отличен WORKSHOP, на който показаха програмата за обучение на Българско ски училище, като демонстрираха всички елементи от всички нива. С активната си работа БСУ с председател на Управителния съвет – доц. Петър Янков и Председател – Цветелина Бориславова, треньора доц. Кръстьо Згуровски и целия демо тийм за пореден път доказаха, че България е сред водещите нации в обучението на учители по снежни спортове и има отлична методика за всички нива. Доказателство за това и спечеленото домакинство на конгреса на INTERSKI през 2019 г. в к.к. Пампорово. Конгресът се провежда през 4 години, известен е като „Малката Олимпиада на ски учителите”, като в рамките на една седмица се очаква участие в Пампорово да вземат между 30 и 40 нации, провеждащи обучение по снежни спортове.

Домакинството на мащабното събитие е изключително признание както за България, така и за Пампорово като дестинация, не само за семейна ваканция, но и като ски център посрещащ състезания от международен ранг.

Като част от подготовката на Пампорово за престижния конгрес, през юни 2017 г. в курорта ще се проведе генерална асамблея на Интерски.

Вирни се горе