Пифа: В ЦСКА няма кой да скръцне със зъби

Пифа: В ЦСКА няма кой да скръцне със зъби

Бившият Вратар на ЦСКА Ивайло Петров-Пифа винаги е бил интересен събеседник. Рядко обаче дава интервюта. „Тема Спорт" го потърси и той склони да говори.

Иво, как Върви треньорството, знаем, че си наставник на вратарите в Чавдар Бяла Слатина?

  • Всичко е наред. Чувствам се щастлив. В интерес на истината, в началото много се притеснявах самите тренировки как ще бъдат. Сега като треньор се поставям на мястото на момчетата и виждам, че разликата между това да си вратар и треньор е от земята до небето. Поемаш повече отговорности, има върху какво повече да мислиш и за какво повече да се притесняваш. Докато като футболист гледаш как да мине тренировката, да изиграеш мача, да биете и това е. На треньорите наистина не им е лесно. Тук може би е мястото да кажа, че преди няколко дни аз лично настоях пред ръководството и президента да вземем Божидар Стойчев от ЦСКА, за когото нося вече съответната отговорност. Говорих с Радуканов и със Светльо Петров дали ще ни го дадат. Все пак той е млад вратар и трябва да трупа игрови опит.

Имаше ли вариант да вземете Здравко Чавдаров, защото първоначално намеренията на червените бяха да преотстъпят него?

  • По принцип нашият отбор е много млад. Средната възраст на тима е 19-20 години. Имаме само един играч на 29 години. Всички останали момчета не надвишават 23. Ние с Бойко Величков също сме млад треньорски екип и искаме да изградим един перспективен отбор. Нямаме амбиции да влизаме в А група. Целта ни е да обиграваме тези момчета и ако може да сме между четвърто и шесто място.

Така и не обяви официално, че слагаш край на кариерата си. Това, че си започнал работа като треньор, означава ли, че повече няма да застанеш под рамката?

  • Ами да. След като напуснах ЦСКА, имах много варианти да продължа да играя и у нас, и 8 чужбина – Турция, Гърция, Кипър, но прецених, че на този етап няма смисъл повече да играя. Беше ми дошло време да окача ръкавиците на пирона. Исках кариерата ми да завърши в ЦСКА

Как се раздели с ЦСКА, всичко точно ли бе?

  • На никого по никакъв повод не съм обиден в ЦСКА. Така е трябвало да стане, така е станало. Никога от мен няма да чуете лоша дума за когото и да било в ЦСКА.

Можеше ли да постигнеш нещо повече с ЦСКА освен една шампионска титла?

  • Определено можех да постигна много повече с ЦСКА, но не ми достигнаха две годинки. Все пак тази година става на З8.

След като напусна ЦСКА, имало ли е вариант да се върнеш на „Герена?

  • Не, такъв вариант никога не е имало. А и да е имало, никога няма да приема да отида в Левски. Няма как да стане.

Какво можеш да кажеш за привличането на Благой Макенджиев в ЦСКА, правилен ход ли бе този трансфер?

  • В интерес на истината, преди 4-5 месеца ми се обади Стойчо Драгов, който търсеше вратари за Берое. Попитаме дали знам някой млад и перспективен играч, който да му препоръчам. Първият човек, когото му предложих да вземе бе именно Благой Макенджиев. Но Берое тогава нямаха пари да го привлекат. Бъдещето е в младите вратари и футболисти. Да, има и опитни състезатели, които могат да помагат, но не трябва на всяка цена да играят те.

Изпадна ли Иван Караджов в дупка с идването на Райс М'Боли?

  • Не, не съм съгласен. Много малко хора знаят, но в ЦСКА той израсна под моето крило, цели 3 години, откакто дойде 8 тима. Винаги беше 8 стая с мен по време на лагерите. Навсякъде бяхме заедно. Този човек ;He може да се пречупи. Той е много силен характер и това много му помага.

В тази връзка той ли трябва да пази вратата на ЦСКА през пролетта?

  • Това е много относителен въпрос. Има си треньор на вратарите в ЦСКА и той трябва да прецени кой е най-добре подготвен и кой е във форма. Аз не зная как се влагат те на тренировките, какви проблеми имат, така че не мога да ти отговоря на този въпрос. Ако съм вътре с тях, ще ти кажа.

Какво е мнението ти за Райс М'Боли?

  • Определено помогна много на ЦСКА през есента. Не съм расист, но като върнеш лентата назад, можеш ли да ми кажеш един чернокож футболист у нас, който да е играл силно повече от 6 месеца? Няма такъв.

По твоите думи значи Гара Дембеле през пролетта няма да има нищо общо с това, което показа в Левски през есента?

  • Да ти кажа честно, очаквам само в началото да започне силно и после не го търси.

Да те върна пак към ЦСКА. На какво се дължеше слабото представяне на червените през есента?

  • Според мен, а и от разговорите ми с някои от футболистите, наистина честата смяна на треньорите и неуредиците по отношение на някои неща се отразиха негативно на играчите. Това повлия, защото в отбора нямаше един Велизар Димитров, един Вальо Илиев, нямаше играч като Данчо Тодоров, който да хване отбора и въпреки всичко и всички проблеми да скръцне със зъби в съблекалнята и да бъде лидер. Какво значи лидер, лидерите се раждат такива. Не може да очакваме от един Тошко Янчев да бъде лидер. Нямам нищо против него, уважавам го, но той никога не е доказал, че може да бъде лидер в отбора на ЦСКА. Лидер в ЦСКА, докато аз съм бил там, беше Велизар Димитров, който го е доказал нееднократно. Да кажем, един Вальо Илиев също влиза в тази роля. Подхожда му, има го характера. Това са силните личности през последните години 6 ЦСКА Велизар и Вальо

Ще успее ли Милен Радуканов да довърши през пролетта започнатото с ЦСКА и да класира тима за Лига Европа?

  • Силно се надявам ЦСКА да успее да навакса изоставането си. Нещата вече се пооправиха и отборът си стъпи на краката.

Предрешено ли е първенството в полза на Литекс?

  • Не, не бих казал. Все пак има още цял полусезон, а и да не забравяме, че живеем в България.

Как виждаш националния отбор без…

  • Без Бербатов не го виждам. Дори и Мауриньо да докарат за треньор.

А без Иванков, справя ли се Ники Михайлов?

  • Ники Михайлов демонстрира уникално израстване, и то изведнъж, което за мен е учудващо и радващо. Много се радвам за него.

Реклама

Вирни се горе