Пампорово с кандидатура за домакинство на кръг от световната купа по сноуборд

 Пампорово с кандидатура за домакинство на кръг от световната купа по сноуборд

Българският курорт Пампорово е подал кандидатура за домакинство на кръг от Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини и в дисциплината слоупстайл. Това обяви на пресконференция днес Мариан Беляков, изпълнителен директор на “Пампорово” АД.

Пампорово вече е бил домакин на три изключително престижни състезания. През 2014 година в курорта се проведе кръг от Европейската купа на ФИС в дисциплината слоупстайл, а през 2014 и 2015 година – кръг от “Световния сноуборд тур”. Тази година състезанието беше отложено заради неблагоприятни условия.

Беляков уточни, че трябва да се получи одобрението от страна на БФСки и от държавата.

“Това е сложен процес, подава се едно искане, разглежда се на няколко поредни срещи, на Конгрес на ФИС. Така че нещата отнемат малко повече време. Дори да не е за следващата година, а за по-следващата, ние работим”, добави Беляков.

В Пампорово вече се работи върху изграждането на мега сноуборд парк за четири дисциплини – халфпайп, слоупстайл, бордъркрос и паралелни дисциплини. Но се изискват доста одобрения от различни институции и това може да отнеме години.

След успехите в този спорт на Радослав Янков и Александра Жекова България има по-големи шансове да приеме кръг от Световната купа по сноуборд.

Янков постигна исторически за българския сноуборд успех, като спечели Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини през сезон 2015/2016. В момента той тренира в Пампорово.

Треньорът на Янков – Георги Атанасов заяви, че вече има първоначални разговори с министъра на спорта Красен Кралев и с председателя на Българската федерация по ски Цеко Минев за домакинство на България на кръг от Световната купа по сноуборд, но все още не е ясно кога и къде ще се случи. “Почти всички български курорти имат условия за паралелните дисциплини. Банско прие кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини, а Пампорово беше домакин на кръг от Европейската купа по слуопстайл и ски свободен стил, така че почти всички курорти имат условия”, каза Атанасов. Беляков коментира и призивите за изграждане на дом за сноубордистите в България.

“Предвид усилията, които Пампорово полага в последните 4-5 години за развитието на сноуборда като цяло, защото всички знаете, че този спорт не беше добре позициониран в България, и когато ние 4-5 години се опитваме да го развие и да провеждаме състезания от доста висок ранг, и го направихме, аз лично останах доста изненадан от изказванията на някои хора от федерацията, че едва ли не нищо не било направено в сферата на сноуборда през последните години. Чувстваме го малко като едни огромни усилия хвърлени на вятъра. Това са пари, които ние сме инвестирали от самото дружество. Ние не сме харчили държавни пари, за да развиваме сноуборда”, каза Беляков.

“Ако държавата, така както се декларираше по медиите, възнамерява да направи дом на сноуборда, то категорично Пампорово ще иска да бъде този дом. Може да има две места, които наричаме дом, защо не и три. Но не би било справедливо да насочваме вниманието към едно конкретно място като цяло или да се правим, че не са се случвали неща в посока развитието на сноуборда, в никакъв случай. Още повече, когато се влагат лични средства в това”, каза още Беляков.

“Ако държавата реши да финансира построяването на такъв професионален полигон за сноуборд, то да го направи навсякъде, да не се говори само за един курорт или за два. Да го направят в трите курорта. Обидно е да се говори, че нищо не е направено в тази посока при положение, че ние сме инвестирали страшно много усилия и пари”, заяви Мариан Беляков.

“Ние отдавна се опитваме да направим дом на сноуборда, защо трябваше да се чакат успехите на Радослав Янков и Александра Жекова. Ние работим доста добре с федерацията по ски като цяло. Ние не искаме тази слава, искаме да бъдем равнопоставени”, добави изпълнителният директор на “Пампорово” АД.

Вирни се горе