Отборите по футбол и народна топка на ОУ „Проф.д-р Асен Златаров” са победители в регионалните игри на Спешъл Олимпикс

Отборите по футбол и народна топка на ОУ „Проф.д-р Асен Златаров” са победители в регионалните игри на Спешъл Олимпикс

Смолян бе един от 12-те града в страната, където се организират регионални игри на Спешъл Олимпикс България в рамките на промоционалната кампания „Да играем заедно”. В спортния празник по футбол и народна топка се включиха смесени отбори на деца с и без интелектуални затруднения от три смолянски училища – ОУ „Проф.д-р Асен Златаров”, ОУ „Стою Шишков” и ОУ „Иван Вазов”. Не случайно домакин на игрите беше ОУ „Проф.д-р Асен Златаров”. Вече втора година училището работи по проект „Заедно по пътя към знанието и умението”, като в партньорство с община Смолян и в тясно сътрудничество с Ресурсен център – Смолян, създава условия за формирането на толерантно отношение и преодоляването на социалната изолация на деца със специални образователни потребности.

Преди да бъде даден старт на първия мач, в двора на училището се състоя церемония по откриването. Сред официалните гости бяха зам.-кметът на Смолян Марин Захариев, представителят на Спешъл Олимпикс България Емил Иванов, началника на РУ „Полиция” гл. инспектор Юрий Топов, Златина Дерменджиева, която тази година ни зарадва със завоюването на златен и бронзов медал от Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс в Южна Корея. Зам.-кметът Марин Захариев приветства участниците в игрите. Специален поздравителен адрес изпрати началникът на РИО – Смолян Иван Муцевски. Деца от Ресурсен център – Смолян и училището-домакин бяха подготвили кратка програма.

Участието на представители на правозащитните органи в проявите на международната организация Спешъл Олимпикс е традиция, която датира още от 1981 година. Тогава в Уичита, Канзас, по идея на началника на щатската полиция се дава старт на инициативата Факелна щафета, в която атлети на Спешъл Олимпикс и полицаи пренасят огъня на варата, любовта и надеждата. В подкрепа на каузата на Спешъл Олимпикс младши полицейски инспектор Иван Стойчев запали огъня на регионалните игри в Смолян. А участниците в състезанието произнесоха клетвата на Спешъл Олимпикс: „Нека победя! Ако не успея, нека бъда смел в опита!” Истинска спортна битка се разрази след това на футболното игрище и на игрището за народна топка. Оспорваната надпревара беше бурно аплодирана от публиката, която приветстваше всеки гол на любимия отбор. Момичетата и момчетата от отборите по футбол и народна топка на ОУ „Проф.д-р Асен Златаров” се оказаха най-добре подготвените състезатели. С 6:4 футболистите надиграха отбора на ОУ „Стою Шишков”. На народна топка момичетата биха отбора на ОУ „Иван Вазов”. И за победителите и за победените имаше купи и медали, връчени от директора на ОУ „Проф.д-р Асен Златаров” Никола Колев и представителя на Спешъл Олимпикс България Емил Иванов.

РИО -Смолян

Вирни се горе