Около 200 души се включиха в Световния ден на ходенето в Смолян

Около 200 души се включиха в Световния ден на ходенето в Смолян

200 ученици се включиха в Световния ден на ходенето, спортната проявата е посветена и на Освобождението на Родопите

За поредна година и в Смолян беше отбелязан Световният ден на ходенето . Около 200 ученици, учители, представители от община Смолян и спортни клубове се включиха в инициативата. Примата на лакърдиите Веска Бабаджанкова „подгряваше” участниците като им обясняваше ползата от ходенето. Стартът на похода даде шефката на дирекция „Икономическо развитие, проекти,програми, международни и младежки дейности” в Общината Ефтима Петкова. Тя припомни значението на проявата, която е част от календара на Международната асоциация „Спорт за всички”. Петкова заяви, че инициативата преминава под егидата на кмета Николай Мелемов. Събитието е включено и в спортния календар на Община Смолян. Проявата съвпада и с отбелязването на 101 години от Освобождението на Родопите. Организатори са Българска асоциация „Спорт за всички”, община Смолян съвместно с Туристическо дружество „Карлък”.

Походът започна от пространството пред кино „Дружба” и продължи до Информационния център „Сосковчето” . Там се проведе томбола и спечелилите получиха тениски от Международната асоциация „Спорт за всички”. Община Смолян осигури вода за участниците в похода.

Проявата нямаше състезателен характер, а целта на организаторите е всеки да спортува, поне половин час през деня, да се популяризира здравословния начин на живот чрез най-леснодостъпната и естествена физическа активност – ходенето. Спортното събитие е под патронажа на спортния министър проф. Марияна Георгиева.

Световният ден на ходенето се провежда ежегодно в целия свят от 1992 година, когато на 7 юли в Бразилия, под председателството на световноизвестния футболист Пеле по улиците на Рио де Жанейро излизат 250 000 жители на града, между които са вицепрезидентът на САЩ Ал Гор, голямата американска актриса Шърли Маклейн и други видни личности.

В България се провежда ежегодно от 1993 година в цялата страна.

Проявата цели популяризирането на ходенето като ефективна и лесна за практикуване двигателна активност за всички и като великолепна възможност за участие на хора от третата възраст и хора в неравностойно положение, уточняват от Международната асоциация „Спорт за всички.”

Вирни се горе