Община Смолян насърчава спортните клубове да кандидатстват по програми на Министерството на спорта

Община Смолян насърчава спортните клубове да кандидатстват по програми на Министерството на спорта

За по-голяма активност от страна на спортните клубове от общината в кандидатстване по програми на Министерството на физическото възпитание и спорта призоваха от местната администрация. В четвъртък на нарочна среща с клубовете заместник-кметът на община Смолян Марин Захариев подкани треньорите и ръководителите да бъдат по-активни в това отношение, като подчерта, че общината и нейните специалисти са на разположение и ще съдействат с каквото могат за реализирането на проектите,съобщиха от пресцентъра на общината.

На сбирката в една от залите на общината имаше представители на клубовете по спортни танци „Фен-85”, тенис на маса „Родопа”, хокей на трева „Перелик”, ФК „Родопа-Смолян”, плувен клуб „Смолян”, ски клубовете „Родопа” и „Пампорово”, ВК „Смолян”, алпийски клуб „Христо Христов”, ВК „Смолян”, клубът по вдигане на тежести „Родопа” и ФК „Родопа 1927”. „Ако видите възможност по дадени проекти, че може да кандидатствате, направете го и имате нашата подкрепа”, каза Марин Захариев. Според заместник-кмета активността на клубовете като цяло от областта за кандидатстване по програми е много малка и това трябва да се промени. Само три клуба от региона се възползвали от подобни проекти, като това са клубът по хокей на трева от Неделино, футболният клуб от Рудозем и тимът по биатлон от Чепеларе.

Румяна Караманолова от общинската администрация запозна присъстващите с пилотната програма на министерството на спорта, по която в момента се приемат документи, като разясни начина и методите по кандидатстването. Става въпрос за „Спорт за децата в детските градини”. Програмата е разработена в съответствие с една от основните приоритетни дейности на Министерството на физическото възпитание и спорта (МФВС) – внедряване, развитие и оптимизиране на двигателния режим за децата в детските градини, както и с действащата нормативна уредба в тази област.

Тя е съобразена с целите и основните задачи на Националната стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта в Република България 2012 – 2022г. Обхватът на децата в 2 100 детски градини, функциониращи на територията на страната е 225 000 на възраст от 4 до 6 години. Клубовете могат да кандидатстват по програмата до края на август. На срещата беше взето решение всички да се видят отново на 2 август и евентуално, ако има допълнителни въпроси и трудности, да се решат преди крайния срок. От община Смолян се ангажираха на втората среща да присъства и отговорникът по спорта за нашата област от страна на министерството на спорта Йордан Биков.

Вирни се горе