Неизяснени спорове между Плувния клуб и Седмо СОУ са причината община Смолян да затвори басейна през зимния сезон

Неизяснени спорове между Плувния клуб и Седмо СОУ са причината община Смолян да затвори басейна през зимния сезон

Училището има натрупан дълг за гориво от 2009 г. в размер на 150, 776 лв.

Ръководството на община Смолян взе решение да затвори през зимния период басейна в Седмо СОУ „Отец Паисий”, съобщиха от пресцентъра на общината. След проведени няколко срещи с Плувния клуб- Смолян /ПК/ и ръководството на училище стана ясно, че между тях има неизяснени спорове, в които се забърква и община Смолян неоснователно, посочи секретарят Момчил Николов, който заедно с гл.финансист Венера Аръчкова са участвали във всички срещи. Фактите са следните. Басейнът е публична общинска собственост и съгласно ЗНП и заповед на Кмета са предоставени правомощия за стопанисване, управление и отдаване под наем на училището. Между Плувния клуб и Седмо СОУ има сключен договор за наем в размер на 100 лв. месечно, като клубът поема разноските за ел.енергия, вода и газ за отопление. В момента има спор между училището и ПК за ползваните и начислени консумативи. От клуба на срещите са твърдели, че са им префактурирани по големи суми за ток и вода.

Предоставените справки показват, че при 0,26-0,30 лв. за киловат, на клуба е префактурирана цена от 0,30-0,39 лв. за киловат. Обяснението от училището е, че разликата се получава заради ползваната нощна енергия и сумата „Достъп на ел.енергия, която в общата фактура не е включена. Има и съществени разлики между фактурите за изразходвано количество газ и показанията на измервателния уред. По справка от училището към месец октомври задълженията на ПК са около 23 хиляди лева, от тях около 6 300 са платени. Събраните средства от такси са в размер на 7000 лв. В този спор се забърква и община Смолян, която няма отношение към сключения договор между училището и клуба, коментира Николов. Училището дължи от 2009 г. сумата от 150, 776 лв. за гориво към Топлоцентралата . За да не бъде взета цялата сума от Делегираните държавни дейности- функция „Образование” и да отида за покриване на този дълг, директорите на училища от Общината се обединиха и отделиха от резерва 10 000 лева с които да покрият част от задълженията на Седмо СОУ, обясни Аръчкова . Общината подпомага и функционирането на басейна с 6 000 лв. и с персонал, който се занимава с почистване на басейна , поддръжка на парната инсталация и медицинско обслужване.

Ръководството на община Смолян разяснява какви са фактите около затварянето на басейна, за да няма спекулации по този въпрос.

Вирни се горе