Министърът на спорта откри Европейската купа в Пампорово

 Министърът на спорта откри Европейската купа в Пампорово

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков откри официално Европейската купа по ски в Пампорово.

Гости на церемонията в хотел “Перелик” бяха Николай Мелемов, кмет на Смолян, Стефан Стайков, областен управител на Смолян, Цветелина Бориславова, изпълнителен директор на CSIF, Цеко Минев, председател на Българска федерация ски, Белчо Горанов, генерален секретар на БОК и Мариян Беляков, изпълнителен директор на “Пампорово” АД. Всички 52 състезателки от 13 страни и техните щабове също уважиха откриването.

“Посрещането отново на Европейската купа по ски е изключително голям успех за България”, каза министър Нейков, който е и председател на организационния комитет на Европейската купа в Пампорово 2013. “Това е голямо признание, което страната ни получава от Международната федерация по ски. Всички ние знаем колко усилия коства това да се наложиш на европейската карта по ски”, добави той.

“Отличната организация на състезанията от Световната и Европейската купа по ски в България в последните години бе възнаградено подобаващо от Международната федерация по ски. Министерството на спорта оценява високо работата на всички курорти, които приемат състезания от най-високия ранг в ските, както и на Българска федерация ски. Пожелавам успех на всички участници, но най-вече на Мария Киркова и Александра Попова, и нека най-добрият победи”, завърши Нейков.

Цеко Минев поздрави състезателките, дошли да се състезават в Пампоров,о и всички, които работиха неуморно, за да се случат по най-добрия начин предстоящите два старта от Европейската купа.

“Добре дошли в Пампорово”, започна речта си Цветелина Бориславова. “За втора поредна година Пампорово е домакин на стартове от Европейската купа. Това е голям успех за България. Искам да благодаря на всички, които помогнаха за втора поредна година Пампорово да приеме Европейската купа. Това, което се случва, е резултат от обединените усилия на държавата, на федерацията по ски и разбира се на Пампорово и на всички хора тук, които вложиха огромни усилия по подготовката на състезанията. Пожелавам успех на състезателите в Европейската купа”, добави тя.

След това бе изтеглен и жребият за първите 15 в стартовия лист на първия гигантски слалом от програмата на Пампорово 2013.

Гостите видяха и изпълнения на живо на Родопски ансамбъл Смолян, Националното училище за фолклорни изкуства Широка лъка със 101 каба гайди и Вокален квинтет New 5.

Гигантските слалома за Европейската купа се провеждат на писта „Снежанка 2” – Стената. Тя е с дължина 700 м и денивелация от 285м. Обслужва се от нов 4 седалков лифт и ски влек тип “Котва”. От сезон 2010-2011 пистата разполага и с модерно LED осветление за любителите на нощното каране, както и с нова система за изкусвен сняг от 20 стационарни оръдия и последен модел подвижни оръдия на австрийската фирма Sufag.

Вирни се горе