Елитът на родното планинско колоездене се събра в Пампорово и Чепеларе през уикенда

Елитът на родното планинско колоездене се събра в Пампорово и Чепеларе през уикенда

Стотици колоездачи от цяла България премериха сили за националните титли в 4 дисциплини

Този уикенд в родопските ни курорти се проведе Държавния личен и отборен шампионат по планинско колоездене в дисциплини спускане, форкрос, кроскънтри олимпик и кроскънтри елиминатор. В надпреварите се включиха десетки колоездачи от цяла България, а конкуренцията беше на високо ниво.

Съботният ден беше отреден за състезанията по кроскънтри, които се проведоха в Чепеларе. Участниците в стартовете бяха разделени в няколко отделни категории, а най-добри резултати в дисциплина кроскънтри олимпик показаха Александър Алексиев при мъже елит, Христина Козарева при дамите, Гавраил Стефанов и Ясен Александров при юношите и Илко Илиев при ветераните. В първия по рода си държавен шампионат по кроскънтри елиминатор шампион стана Александър Алексиев, следван от Тодор Ангелов и Ясен Александров.

По същото време в Пампорово се проведе държавния шампионат в дисциплина форкрос. Състезанието беше много атрактивно, а крайния резултат не беше ясен до последния момент. След няколко оспорвани битки по изключително трудното и технично трасе на Велопарк Пампорово, първи финалната линия пресече Никола Христов, следван от Димитър Мънев, Гимитър Гайдов и Станимир Меразчиев.

В неделя в Пампорово се проведоха и финалите по спускане. В състезанието се включиха 60 от най-добрите родни състезатели, които се бориха за националните титли във всички възрастови категории. Шампион по спускане в категория мъже елит за 2016 е Стивиан Гатев от Севлиево, който успя да премине по скоростното 1800м трасе за време 2:21.08 минути. Само на 81 стотни след него остана варненеца Младен Славчев, следван от Мартин Ненчев от Плевен.

При юношите най-бърз бе Валентин Иванов от Благоевград, който показа изключително стабилно каране през целия уикенд и заслужено спечели националната титла. При младежите до 14 години на първото стъпало на почетната стълбичка се качи една от надеждите на родното планинско колоездене – Йордан Анчев от град Бяла. В категорията на мъжете над 30 години победител стана Димитър Гайдов, а при жените приза взе Виктория Гончева.

В отборното класиране в дисциплина кроскънтри, първото място заеха Янтра Исполин от град Габрово и отбора на Несебър Shockblaze при елитните категории. При спускачите отборната титла бе за местния клуб Фрий Райдърс Юнайтед.

След резултатите от шампионата по спускане вече е ясен и част от националния отбор, който ще представлява страната ни на Световното първенство в дисциплината, което ще се проведе през септември във Вал ди Соле, Италия, а участието на родните състезатели ще се поеме от Българския Колоездачен Съюз.

Вирни се горе