Екатерина Дафовска подкрепя отбора на град Чепеларе в Shell Eco-marathon Европа

Екатерина Дафовска подкрепя отбора на град Чепеларе в Shell Eco-marathon Европа

Екатерина Дафовска стана ментор на българския ученически отбор от град Чепеларе в подготовката им за международното състезание за икономия на гориво Shell Eco-marathon. В знак на своята подкрепа за отбора българската биатлонистка посети тяхната лаборатория в Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Вапцаров” и се запозна с условията, в които учениците работят, както и с техния напредък в работата по автомобила.

Младият отбор на град Чепеларе показа на олимпийската шампионка автомобила, върху който те усилено се трудят. За да мотивира участниците в Shell Eco-marathon допълнително и да им вдъхне кураж и увереност, Дафовска сподели с тях как се е справяла с предизвикателствата, за да постигне олимпийски успех.

Екатерина Дафовска подкрепя инициативата на учениците за енергийна ефективност, устойчива мобилност и опазване на околната среда. „С гордост заставам зад този проект на моите съграждани, защото вярвам в идеята и в техните способности. Удивително е, как един отбор от толкова млади момчета, има уникалната възможност да представи страната ни в такова мащабно и престижно състезание като Shell Eco-marathon. Отборът действително влага сърцето си в работата по автомобила и аз с радост ще окажа нужното съдействие и помощ, за да ги мотивирам за успех“.

Със своя личен пример, биатлонистката ще напътства учениците, като им дава полезни съвети за това как да се справят със силната конкуренция и обичайното притеснение преди старта на надпреварата. Нейното присъствие и работа с отбора цели да засили тяхната сплотеност и да ги амбицира за успешно конструиране на автомобила и участие в Shell Eco-marathon 2013.

Работата по него значително напредва. Капитанът на отбора – Тодор Михайлов, предвижда колата да бъде в движение за първите тестове в средата на месец април. Купето вече е напълно готово. Екипът избира форма на водна капка, която подобрява аеродинамиката на автомобила, намалява съпротивлението му с въздуха по време на движение, и по този начин редуцира количеството изразходвана енергия. Захранването на автомобила с енергия се осъществява посредством електромотор и соларен панел, вграден в покрива на купето.

Вирни се горе