Десетгодишната Златина Дерменджиева ще представя Смолян и страната ни на Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс

 Десетгодишната Златина Дерменджиева ще представя Смолян и страната ни на Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс

Десетгодишната Златина Дерменджиева ще представя Смолян и страната ни на Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс, които ще отпразнуват постиженията на хора с интелектуални затруднения. Те ще се проведат в периода 29 януари – 5 февруари в ПьонгЧанг (Южна Корея). Възпитаничката на Шесто ОУ „Иван Вазов” беше на подготвителен лагер в Мальовица и беше придружена от преподавател от Ресурсния център в Смолян, който помага и подкрепя изцяло момичето. По възраст от целия отбор нашата състезателка е най-малка. Спешъл Олимпикс България получи шест квоти за атлети с интелектуални затруднения, като четирима ще участват в алпийските ски, а двама в състезанията по ски бягане. По традиция квотите са предоставени на общините София, Банско, Самоков, Смолян и Чепеларе, като участниците бяха избрани чрез теглене на жребий от кметовете на общините. На 20 септември м.г. кметът Николай Мелемов изтегли в Ресурсния център името на Златина, която ще представя града ни на Световните зимни игри ПьонгЧанг’2013, от името на Спешъл Олимпикс България. Освен нашата атлетка в шампионата ще участват Генадий Стоицов / Банско/, Бенита Петрова /Самоков/, Александър Кенанов /София/, Симона Костова/София/ и Янко Апостолов /Чепеларе/. Техни треньори са д-р Антон Хиджов и доц. д-р Николай Панайотов.

Вчера в пресклуб „България”, Национален стадион „Васил Левски”, се проведе Национална пресконференция по случай изпращането на българската делегация за участие в Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс в ПьонгЧанг. В нея участва и зам.-кметът Марин Захариев.

Бюджетът за българското участие за Игрите в ПьонгЧанг е 30 хиляди лева. На първенството ще се включат над 15 хиляди състезатели от 113 държави. Те ще участват в седем спорта от олимпийски тип – алпийски ски, сноуборд, фигурно пързаляне, ски бягане, бягане със снегоходки, кънки бягане и хокей в зала.

Припомняме, че под ръководството на доц. д-р Николай Панайотов на Игрите в Айдахо през 2009 година Росен Дльогов и Спаска Топалова спечелиха по два златни медала в спускането, а Георги Крапузов и Любомир Попов взеха бронзови отличия. На шампионата в Нагано през 2005 година пък Явор Митев и Теодора Дечева завоюваха общо пет отличия (3 златни, 1 сребърен и 1 бронзов).

Движението Спешъл Олиппикс е създадено през 1968 година от Юенис Кенеди Шрайвър и признато от Международния олимпийски комитет за благото на над 4 милона хора с интелектуални затруднения и осигуряващо занимания и състезания в 32 олимпийски спорта в над 170 страни по света. През декември 2011 година се навършиха 40 години от официалното решение на Олимпийския комитет на САЩ, с което разрешава на Спешъл Олимпикс да използва името „Олимпикс” през 1971 година.

На 26 януари т.г. от 10 -11 часа, от летище София, е планирано изпращане на Националната делегация, което ще бъде открито за медии.

Вирни се горе