Чепеларе посреща ултрамаратона Асеновград – Паранести

Чепеларе посреща ултрамаратона Асеновград – Паранести

На 14 януари 2016 г. в Асеновград се проведе работна среща, на която беше обсъден организационнияпроект за провеждане на трансграничен ултрамаратон ТрансРодопи, предвиден да се състои през юни 2017 г. и беше представено трасето на ултрамаратона на българска територия.

На срещата присъстваха представители от общините Асеновград, Чепеларе, Лъки, Девин и Смолян, през чиято територия преминава маршрута на състезанието, а финалът ще бъде в град Паранести – Гърция. Инициатори и организатори са община Асеновград и Сдружение „Български ултрамаратони“, /организатори и на най-дългия ултрамаратон в България Персенк Ултра/.

Д-р Емил Караиванов – кметът на община Асеновград разказа за своя опит в организирането на трите издания на „Персенк Ултра“. На срещата подробно бяха посочени предимствата от провеждането на подобен формат на Балканите.

„Трасето ще премине през резервата „Червената стена“, обитание на 645 вида висши растения, 38 от които включени в Червената книга на България. След изкачване на връх Червената стена, трасето отвежда към хижа „Марциганица“, а оттам бегачите поемат към село Югово. По пътя минават през стар римски мост и 4 километра след него достигат първото село.” – разясниНиколай Марангозов – представител на Сдружение „Български ултрамаратони”.

Ултрамаратон представлявалекоатлетическо състезание, с по-дълга дистанция от обичайните 42.195 километра. Това е първият проект за трансграничен ултрамаратон а Балканския полуостров, а предизвикателното 196километрово трасе представляващо 40% горски пътеки и 60% планински пътища е изключително атрактивно. Спирайки на всеки от подкрепителните пунктове, състезателите ще могат да разгледат живописни местности, природни и исторически забележителности и да се насладят на родопската природа, криеща много истории и легенди. Местните хора с прочутото си гостоприемство ще подслонят състезателите и ще ги нагостят с традиционни родопски ястия.

След биосферния резерват Червената стена ултрамаратонците ще преминат през хижа „Пашалийца“, с. Хвойна, с.Орехово, каньона на Цирикова църква, природния феномен Чудните мостове, с. Широка лъка -известно с богатата си история, уникална и автентична архитектура и чиста природа, в подножието на връх Турлата и връх Перелик, Чаирските езера, след което състезателите ще преминат на гръцка територия.

Обща информация за състезанието:

196 км. трасе, от които 151 км на българска територия

Обща положителна денивелация: 10 000 метра;

Контролно време: 60 часа

Старт: Асеновград – Финал: гр. Паранести – Гърция

13 Подкрепителни пункта

Състезанието ще се проведе през пролетта на 2017 г.

Вирни се горе