Австрийка спечели първия гигантски слалом в Пампорово

Австрийка спечели първия гигантски слалом в Пампорово

Австрийката Рамона Зибенхофер спечели първия гигантски слалом за Европейската купа в Пампорово. Тя финишира по писта „Снежанка 2 – Стената” с общо време от двата манша 1:58,38 мин. Втора остана нейната сънародничка Мириам Пухнер – 1:58,48 мин. Третото място зае лидерката от първия манш Кайша Клинш (Швеция) – 1:58,64 мин. Силно се представиха и двете български алпийки Мария Киркова и Александра Попова. Киркова зае 36-а позиция в крайното класиране с време 2:01,84 мин, а Попова за която това бе дебют в състезание от такъв ранг е 43-а с 2:04,08 мин.

Първите 5 в класирането получиха цвета от изпълнителния директор на „Пампорово”АД и генерален секретар на организационния комитет Мариян Беляков. Сред гостите на състезанието бяха министърът на спорта Свилен Нейков, изпълнителният директор на CSIF и председател на организационния комитет Цветелина Бориславова, президентът на БФСки Цеко Минев и генералния секретар на БОК Белчо Горанов. За 21-годишната победителна Рамона Зибенхофер днешната победа е под №5 за Европейската купа от 88 старта. Със спечелените точки тя са утвърди на първото място в генералното класиране за Европейската купа и в това за купата в гигантския слалом.

Гигантския слалом се проведе при слънчево време и отлично подготвена писта от екипа на директора на състезанието Валентин Стефанов. Утре от 10,00 ч е първия манш на втория гигантски слалом за Европейската купа в Пампорово. Вторият манш започва в 13,00 ч. Стартовете ще бъдат предавани пряко по БНТ1. „Няма лесни победи, заяви след финала Рамона Зибенхофер. – Трасето бе отлично подготвено и издържа за всички. Нивото бе като на старт от световната купа. Поздравявам домакините за перфектната организация”.

„Много съм доволна от второто място, защото преди този старт нямах големи очаквания, коментира втората Мириам Пухнер. – Времето бе прекрасно, а организацията също”. „Първият манш бях перфектна, но във втория допуснах грешки в стръмната част от пистата и това ме лиши от по-предно класиране”, разкри третата Кайша Клинг. „Бях много притеснена, защото за първи път стартирах в състезание от толкова висок ранг, заяви 16-годишната Александра Попова, която бе най-младата състезателка в днешния старт.

„Естествено, че съм доволна, защото това е най-доброто ми класиране за Европейска купа, сподели опитната Мария Киркова.

Вирни се горе