58 се борят за титлата „Пътен полицай на годината“ в Смолян

58 се борят за титлата „Пътен полицай на годината“ в Смолян

58 пътни полицаи от страната участват в тазгодишното 19-то национално състезание „Пътен полицай на годината“. Сред тях има една жена, която ще се състезава индивидуално. 32-годишната Женя Иванова е младши автоконтрольор в „Пътна полиция“ – Кърджали, където е служител от 3 години. Организатори са Главна дирекция “Охранителна полиция” – МВР и Областна дирекция на МВР – Смолян, със съдействието на традиционните партньори СБА и БЧК и с подкрепата на община Смолян. Състезанието се провежда от 1992 г. досега, като областната дирекция в Смолян е домакин за втори път. Целта е проверка на професионализма на пътните полицаи. В състезанието участват по един отбор от всяка областна дирекция на МВР в страната, в състав от двама полицаи, които работят по контрола на пътното движение. Смолян, като домакин на състезанието, участват с два отбора. Пътните полицаи първо бяха препитани на теоретически тестове по нормативната база и оказване на долекарска помощ на пострадал и мериха сили в състезание по стрелба с пистолет.

Утре, от 09.30ч. на площад “България” в гр. Смолян ще се проведе официалната церемония по откриване на състезанието, а от 10.00ч. ще започне най-атрактивната част на надпреварата – спортно-състезателната програма по дисциплините майсторско управление на лек автомобил и мотоциклет и изпит по практическо оказване на долекарска помощ на пострадал при пътно-транспортно произшествие.

Наред с националното състезание “Пътен полицай на годината”, от 30 септември до 2 октомври в гр. Смолян ще се проведе семинар на тема “Актуални проблеми на пътната безопасност – промени в нормативната база, социално-психологически аспекти, превенция и ролята на медиите”. Семинарът е организиран от Главна дирекция “Охранителна полиция” – МВР. В него ще вземат участие началниците на отделите “Пътна полиция” към СДВР и областните дирекции на МВР в страната, журналисти, експерти по превенция, както и външни лектори. Сред основните теми, които ще бъдат дискутирани са: характерът на аварийността с рискови групи участници в движението; противодействие чрез контролна и превантивна дейност; медицински и психологически аспекти на предпоставките за пътни злополуки.

Вирни се горе