100 души плуваха в чест на Освобождението на Родопите

100 души плуваха в чест на Освобождението на Родопите

С днешния старт на плувната щафета в басейна на СОУ „Отец Паисий” , която премина под мотото 100х100, започнаха спортните прояви организирани от община Смолян по повод 100 години от Балканската война и Освобождението на Родопите,съобщиха от местната управа.

Зам.-кметът Марин Захариев пожела успех на състезателите и посъветва малчуганите да стоят по-малко пред компютрите, а да бъдат повече на спортните площадки, стадионите и басейните. Той благодари на Плувния клуб, който е сред основните организатори на събитието. С днешната спортна проява се даде и старт на новоизградената Система за преобразуване на слънчевата светлина в топлина, която значително ще намали разходите за функционирането на басейна. За два месеца откакто е монтирана е отчетена 1600 лв. икономия на природен газ. Проектът е в размер на 67 000 лв. От тях 47 000 лв. са финансова подкрепа от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд и 20 хил.лв. са от община Смолян, обясни управителят на Областния информационен център в града Андреана Трифонова. Тя допълни, че проектът е добър пример за партньорство между община и неправителствен сектор.

Пред старта на щафета беше припомнено, че нашият град има традиции и приемственост в плуването. Имена като Антоанета Френкева, Михаил Савов, Петър Стойчев, Боян Боянов, Антон Михайлов и десетки други са ни направили популярни в целия свят със завоюваните медали и отличия на олимпийски, световни и европейски първенства. На състезанието присъства и първият майстор на спорт Цветанка Биволарска.

В щафета демонстрираха умения ученици от плувните клубове в града и ветерани- плувци. Всички участници получиха грамоти от община Смолян и награди.

Вирни се горе