Четири ваканции за учениците тази година

Четири ваканции за учениците тази година

Четири ваканции ще имат учениците през новата учебна година, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Първата ще е съвсем скоро, макар и кратка – от 1 до 4 ноември. За Коледа почивката ще е от 22 декември до 6 януари. Създадената миналата година зимна ваканция ще е от 23 до 25 февруари, а пролетната ваканция ще е от 29 март до 7 април.

Първият учебен ден тази година ще бъде на 17 септември – понеделник, защото 15 септември е събота, като всяко училище само ще определи часа, в който да открие учебната година. Тази година училищният праг за първи път ще прекрачат над 60 000 първокласници, сочат предварителните данни на министерството.

За първи път през учебната 2012/2013 година всички 5-годишни деца в страната ще бъдат обхванати в системата на образованието. Досега само 66% от общините се бяха включили, но тази година по закон всички са длъжни да създадат ранни предучилищни групи. Финансовите средства са осигурени от просветното ведомство. Освен в детските градини, общините могат да разкрият и паралелки в училищата, като условието е в тях да няма черни дъски и чинове, съобщи “Монитор”. В предучилищните групи трябва да има столчета, масички и място за отдих. Според разчетите от тази година в училищата ще има и занималня за учениците в трети клас, но тя няма да е задължителна за децата.

Вирни се горе