Социолог: Хората се дистанцират от политиците заради скандалите

 Социолог: Хората се дистанцират от политиците заради скандалите

Съществен отлив в доверието се отчита при всички по-големи политически партии и техните лидери, като причината са огромното количество скандали и натрупалото се през последните месеци напрежение. Това коментира mf БТВ социологът Геновева Петрова, която представи данните от последното национално представително проучване на „Алфа Рисърч”.

Цялото политическо напрежение от последната година се отразява в една хладна дистанция, на която хората се отдръпват от партийния „съспенс” и в резултат никой от основните играчи не извлича дивиденти, подчерта тя.

Така пада рейтингът както на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, така и на председателя на БСП Корнелия Нинова, която за пръв път от 2 години има под 20% одобрение. Най-рязко е отдръпването от вицепремиера Красимир Каракачанов и от бившия му колега Валери Симеонов – двамата доскоро имаха добър рейтинг, но неодобрението към тях се повиши значително след ред скандали като този с майките на деца с увреждания или с корупционните практики в Държавната агенция за българите в чужбина. Лидерът на ВМРО, който побърза да се разграничи от считаните за близки до него арестувани ръководители на ДАБЧ, вече има двойно повече отрицателни оценки, отколкото положителни.

При евровот сега е сигурно влизането в ЕП на представители на само 3 партии – ГЕРБ (с прогнозни 33-34%), БСП (30-32%) и ДПС (10-13%), посочи Геновева Петрова.

На ръба на бариерата от 5,88% са „Обединени патриоти” (5,5-6%) и „Демократична България” (5,5-5,8%), като обаче при националистите имаме осезаем отлив през последните месеци, докато обединението в дясно-център е във възход и се очаква привържениците му да са силно мобилизирани за евровота.

Социологът отбеляза, че тепърва влизаме в кампания и водачите на листи ще имат голямо значение за представянето на партиите. Освен това има и нюанси вътре в самите политически сили: „Сред избирателите на ГЕРБ има както еврооптимисти, така и хора, които споделят немалки евроскептични настроения. БСП не успява да натрупа електорална подкрепа, успява да превърне евровота в тест „за” и „против” правителството, което консолидира най-твърдите привърженици”.

Вирни се горе