Бедствено положение обявиха в област Смолян, десетки населени места без ток/обновена/

Бедствено положение обявиха в област Смолян, десетки населени места без ток/обновена/

Обстановката в Смолянска област остава критична. 98 селища в област Смолян са без ток

Бедствено положение е обявено в цялата Смолянска област. Това съобщи областният управител Недялко Славов. Най-големите проблеми, възникнали след обилния сняг, са аварии в електропреносната мрежа и липсата на комуникации в мобилните връзки. В бедстващата област съборени от снега дървета предизвикаха аварии по електропреносната мрежа и затрудняват движението по пътищата. Без електричество са квартали в гр. Смолян, както и десетки села в общините Златоград, Мадан, Рудозем, Баните, Девин и Чепеларе. На връх Снежанка в Пампорово снежната покривка достигна 130 см. За овладяване на обстановката са ангажирани аварийни екипи, полиция, пожарникари, военнослужещи от 101-ви Алпийски батальон и доброволци. Проблеми освен с електрозахранването има и с комуникациите.

Кметът на Смолян Николай Мелемов заяви, че ситуацията в общината е много тежка, заради интензивният снеговалеж, който продължава. „Има много паднали дървета, които са прекъснали далекопроводи. Почти всички населени места в община Смолян са без ток, включително и в областният град, посочи Мелемов и допълни, че екипи на ЕВН работят за възстановяване на електрозахранването". От Електроенергийния системен оператор съобщиха за прекъснат 110-киловолтов далекопровод. В по-голямата част от областта няма електрозахранване. Основната причина за това е обилният мокър сняг, от който са паднали на много места електрически стълбове и дървета.

От тази сутрин община Рудозем обяви бедствено положение, след като всички населени места останаха без ток. То е в сила от 06:30 ч. в събота сутринта, обяви кметът Румен Пехливанов. Малко по-късно бедствено положение беше обявено за цялата област Смолян, заради натрупалия сняг, който на места достига до 50 сантиметра.

Вчера 50% от селата в община Рудозем останаха без електричество, включително част от общинския град, а на сутринта без ток останаха 100% от населените места. Някои от тях нямат електрозахранване вече повече от 12 часа, съобщи бТВ.

Заради тежкия и мокър сняг много електропроводи в региона са скъсани. 98 селища в област Смолян са без ток. Снегът събори много дървета по пътя Рудозем-Смолян. 15 екипа са разчиствали, като е задвижена всичката налична техника за снегопочистване. Областният управител Николай Славов посочи, че най-големите притеснения са свързани с това, че няма ток съм рудниците в Мадан, Рудозем и Златоград и има опасност да се наводнят. Той е разговарял началника на ГД ПБЗН и министъра на енергетиката да се осигури резервно захранване.

Товарни автомобили закъсаха в прохода Рожен. Движението в цялата област се извършва задължително с вериги. Проходите Рожен, Пампорово и Превала са проходими при зимни условия, но са затворени за тежкотоварни автомобили.

Цялата община Баните остана снощи на тъмно и в момента екипи на EVN оправят щетите. Десетки села в Кърджалийско са без ток заради скъсани от мокрия сняг електропроводи. Проблемите започнаха още снощи, когато на много места, включително и в областния център Кърджали, имаше кратки прекъсвания на електроподаването. Навсякъде в района вали сняг, снежната покривка е между 15 и 30 сантиметра.

В западната част на областта към общините Доспат, Девин и Борино няма връзка с телефоните, за да се установи каква е ситуацията към момента.

От противопожарната и спасителната служба съобщиха, че има десетки закъсали автомобили в областите Кърджали и Смолян.

Вирни се горе