Смолянският музей чества 80-годишнината си, пази единственото по рода си древно мънисто - бръмбар скарабей

Смолянският музей чества 80-годишнината си, пази единственото по рода си древно мънисто - бръмбар скарабей

Регионалният исторически музей в Смолян чества тази години 80-я си юбилей. В два последователни дни – на 8 и 9 октомври се проведе научна конференция, под патронажа на областния управител Недялко Славов, с участието на музейни специалисти от цялата страна.

Хранилището на музея в областния град е най-голямото в региона на Родопите и е създадено на 25 май 1935 година, когато Стою Шишков дарява 50 000 златни лева за изграждане на музей в родното му Устово, обяви директорът на културната институция Таня Марева. Днес експозициите на музея включват уникални експонати, които могат да се видят единствено на място в Смолян.

“Посрещаме гостите с автентичните звуци на 121 родопски чана. Небесна завеса от родопски халища се спуска след това от покрива на музея. Това са цветовете на Родопите – зелено, жълто, оранжево и червено”, каза в интервю за Радио Пловдив Марева.

Тук се съхранява единственото по рода си у нас древно мънисто – бръмбар скарабей. В сбирката на музея има още кехлибари от Балтийско море, шлем на тракийски воин, който се е сражавал в армията на Александър Македонски и свидетелства за скритото християнство.

“Невероятно хоро” от родопски носии ще ви посрещне в средата на експозицията и ще ви препрати към следващите етажи. Това са силуетите на хората, съхранени през вековете на родопската традиция и история.

Друго впечатляващо в музея това са макетите на родопските къщи. Друго в постоянната експозиция е традиция и съвремие – образи на широколъшките песяци. Също могат да се видят родопски сурвачки и т.н.

Вирни се горе