Смолянчани тържествено отбелязаха Националния празник – Трети март

Смолянчани тържествено отбелязаха Националния празник – Трети март

Днес смолянчани тържествено отбелязаха Националния ни празник – Трети март, когато преди 143 години дойде жадуваната свобода след петвековно робство. Проявите започнаха с благодарствен молебен за руските освободители в храм „Св. Никола” – кв. Устово, отслужен от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Смоленски епископ Висарион.

В православния храм руснаците са посрещнати с благодарност, преклонение и гордост от местното население през 1878 г. По традиция сдружение „Родопски хайдути” поведе литийното шествие от църквата „Св. Никола” до пл. „Възраждане”. Тази година шествието беше в памет на Стою Чонгаров , дългогодишен член на сдружението и емблематична личност в Родопите. Проведе се и почетен караул в памет на загиналите за свободата на България с участието на военнослужещи от 101-ви Алпийски полк в Смолян. В тържеството участва и Общинският Духов оркестър. „3-ти март е денят на нашата Свобода след пет века османско владичество. В този ден се събуждат най-съкровените ни чувства на преклонение и национална гордост пред героите на Руско-турската освободителна война и българските опълченци, пред всички велики личности, възрожденски просветители и революционери, пред борците за българска църква и училища, пред хилядите знайни и незнайни българи, отдали живота си, за да я има България”, каза в тържественото си слово кметът Николай Мелемов. Техните дела са записани с алени букви в героичните страници на българската история и са пътеводна светлина за новите поколения българи, посочи градоначалникът. По думите му днес си спомняме за Виктор Юго и Макгахан, които чуха стоновете на Панагюрище и Батак, на Перущица и Клисура.

По традиция на всеки 3-ти март се събираме пред този паметник на борците за свобода, защото най-напред в Устово, нашите деди посрещат руските войни – освободители, каза още в словото си Мелемов. Той припомни историческите събития , когато на 17 януари 1878 г. тържествено е посрещната Казашката кавалерийска бригада на генерал Пьотр Черевин и в Устово се създава първото българско управление, което работи до Берлинския договор, който ревизира сключения Сан-Стефански договор. В тези съдбовни за България дни сред имената на българските опълченци са и родопчаните от Смолянско: Вълчо Гайдаров от Момчиловци, Киряк Иван Кехайов от Соколовци, Стою Бобутанов, Иван Георгиев – Комитата и Никола Данков от Райково. 3-ти март е ден на преклонение и вдъхновение. Уроците на историята трябва да се осмислят. Българското Освобождение не беше дочакано, то беше извоювано, изстрадано и превърнато в общонационално дело. В името на България нека да бъдем по-единни и сплотени, каквито са били българите в зората на възродената българска държава. Да живее България, каза още Мелемов. Слово за Трети март произнесе и изпълняващият длъжността областен управител Адриан Петров. Родолюбиви родопчани, представители на държавни и общински структури, партийни организации, училища и институции отдадоха почитта си към загиналите герои за свободата на България и отрупаха с венци и цветя паметниците на героите.

Сред официални гости на тържественото честване на Трети март бяха депутатите д-р Даниела Дариткова, д-р Красимир Събев, зам.-кметът Марин Захариев, командирът на 101 Алпийски полк полковник Димитър Кацаров, общински съветници и общественици.

Вирни се горе