Смолянчани почетоха 142 години от гибелта на Ботев и загиналите за нашата свобода

Смолянчани почетоха 142 години от гибелта на Ботев и загиналите за нашата свобода

Смолянчани почетоха 142 години от гибелта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Зам.-кметът Марин Захариев и секретарят Момчил Николов поднесоха венец на паметника –костница на връх „Средногорец”. Те се поклониха пред паметта на войните от 21- ви Средногорски полк и легендарният им пълководец полк.Владимир Серафимов, които на щикове донесоха жадуваната свобода за Родопите.

Тържественото честване на Деня на Ботев се състоя на Стария център в областния град пред паметника на великия революционер и започна с Почетен караул от 101-ви Алпийски полк в Смолян. Има имена, които винаги ще помним като неувяхващ пример за доблест и нравствена чистота. Поет, публицист, журналист, преводач, революционер и мислител-Христо Ботев се превръща в икона за българите и в национален символ.

Поезията му формира облика на българската литература, а цялостното му творчество е идеология на национално-освободителното движение.

Христо Ботев ни остави завети, които трябва да помним и да предаваме на бъдещите поколения, посочи водещият на тържеството Румен Бечев.

С падане на колене смолянчани се поклониха пред паметта на борците за националното ни освобождение. Патриотични песни изпя смесеният хор „Евридика” към читалище „Христо Ботев”. Прозвучаха и безсмъртните Ботеви стихотворения.

Слово за делото и безсмъртието на великия поет произнесе Цвета Колева – историк, уредник в Регионален исторически музей „Стою Шишков“.

На тържественото честване присъстваха областният управител Недялко Славов, председателят на Общинския съвет инж.Димитър Кръстанов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, началникът на РУО –Смолян Мария Семерджиева, общински съветници и др. Венци и цветя от различни институции, партийни структури и граждани бяха поднесени пред бюст-паметника на Ботев. На тържеството присъстваха много ученици и млади хора, които обсипаха с цветя паметника на Ботев.

Днес България коленичи пред своите достойни синове, героите от Априлската епопея, пред славните опълченци, които положиха без страх живота си пред олтара на Отечеството за свободата на Родината. Прекланяме се пред подвига на всички четници, знайни и незнайни герои, отдали живота си за свободата и независимостта на България.

Вирни се горе