Смолян се поклони пред подвига на героите на Родопската Шипка

Смолян се поклони пред подвига на героите на Родопската Шипка

Паметната победа на 21 Средногорски полк е записана със златни букви в пантеона на българското безсмъртие, посочи в словото си подп.Ненков Смолян се поклони пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Родопите на връх Средногорец, известен като Родопската Шипка. На 21 октомври 1912 г., на този връх , 21-ви Средногорски Пехотен полк, командван от легендарния полк.Владимир Серафимов извоюва свободата на Родопа планина. Докторът по военна история подп. Петър Ненков произнесе прочувствено слово за освободителната за Родопите Балканска война и представи интересни факти от живота на легендарния полк. Владимир Серафимов, който е казал: „След мен, юнаци…” и е тръгнал в боя.

Подп. Ненков припомни заветните думи на талантливия пълководец и родолюбец , потомък на Левски по майчина линия. „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител”. С тези думи великият българин остава в сърцата на родопчани. Храбростта и себеотрицанието на средногорци, изумили турските батальони и ги обърнали в панически бяг. 96 юначни българи са намерили смъртта си по време на епичните битки на връх Кавгаджик, преименуван по-късно по името на полка на връх Средногорец. В боя се включило и местното население. С тяхната кръв е напоена земята на върха. Паметникът Родопската Шипка е съхранил костите на загиналите герои. Саможертвата на войните превърнаха връх Кавгаджик във връх на нашето национално самочувствие и българска гордост. Паметната победа на 21 Средногорски полк е записана със златни букви в пантеона на българското безсмъртие, посочи още в словото си подп.Ненков. Доста години след победата, когато полк.Серафимов е на 72 години, от военното министерство гузни, че не са го произвели в генералски чин решават да го наградят с орден за храброст и генералски пагони. Комисия отива при него при честванията на връх Средногорец . Великият пълководец им отговаря: „ Когато бях на върха на славата и бях освободител на Централните Родопи , Вие ме забравихте. Нека си остана полковник какъвто ме познават и обичат хората в Родопите, а не като много генерали в София за които никой не е чувал и не помни”, разказа подп. Ненков. Той допълни, че полк.Серафимов ще остане в паметта на родопчани като един от най-доблестните офицери, които е раждала майка България. След като има толкова млади хора на този паметник означава, че подвигът на средногорци е жив, посочи още подп.Ненков.

С падане на колене беше отдадена почит към героите. Панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец отслужи архимандрит Висарион в съслужение със смолянски и карловски свещеници. За да се поклонят пред подвига на героите дойдоха депутатът Петър Кадиев, зам.-вътрешният министър Кирил Хаджихристев, областният управител Димитър Кръстанов, председателят на местния парламент Филип Топов, кметът на Смолян Николай Мелемов и общинското ръководство, общински съветници, шефове на общински и държавни институции, политически партии, училища, граждани и общественици. Венци бяха поднесени от името на евродепутатът Владимир Уручев, депутатите д-р Даниела Дариткова и Дора Янкова. Всички присъстващи поднесоха венци и цветя пред паметника-

Вирни се горе