Смолян е домакин на XІV-то Международно туристическо изложение

Смолян е домакин на XІV-то Международно туристическо изложение

Областният управител Недялко Славов, заместниците му Владимир Гърбелов и Андриян Петров, заместник-кметът на община Смолян Марин Захариев, изпълнителният директор на ОУТР „Родопи” Георги Пампоров и експертът от Областна администрация Смолян Елица Чавдарова запознаха представителите на медиите с програмата и организацията на предстоящото XІV-то Международно туристическо изложение„Планините на България – гостоприемство в четири сезона”. Събитието се организира от новоочредената Организация за управление на Туристически район „Родопи” със спомоществователството на община Смолян, под егидата на областния управител на област Смолян. Официално ще бъде открито от 12:00 часа на 19 октомври 2017 година във фоайето на РДТ „Николай Хайтов”, гр.Смолян.

Славов отбеляза, че тазгодишното издание на изложението е добър повод ОУТР „Родопи” да добие по-голяма популярност, като подчерта, че както в процеса на учредяване, така и за напред партньорството между организацията и Областна управа ще продължи, с цел търсене на полезни решения в областта на туризма.

”Имаме сериозни амбиции и планове за предстоящото туристическо изложение, като се фокусираме върху международното присъствие тази година. В средносрочен план ще търсим и ще наблягаме на балканските партньори с идеята и мисълта, че развитието на туризмът помежду ни крие огромен потенциал. Искам да отбележа, че сега при организацията се стремим да интегрираме по-широк кръг заинтересовани страни и участници – професионалните училища, гимназиите, професионалните организации, стопаните на туристически атракции от Родопите, общини, научни организации, университетите в Смолян, музея, галерията. Основният замисъл е да покажем потенциала за туризъм в Родопите във всичките му форми. Освен силният акцент, който поставяме върху традиционните форми – екологичен и зимен туризъм, по-активно вписваме тази година възможностите за развитие на балнеология и културно-исторически туризъм в региона.” , областният управител акцентира новите моменти във предстоящия форум.

Славов изказа задоволство от ползотворното сътрудничество по подготовката на Туристическото изложение и увереност в успеха на мероприятието. „Наистина се надявам то да предизвика сериозен интерес, както от страна на изложителите, така и у посетителите, и тези, които участват, да отчетат полезния ефект от присъствието си тук.”

В заключение областният управител изказа благодарности към община Смолян за активното участие в организацията, в това число и с финансов принос, за това, че предоставят безвъзмездно залата на театъра, където ще се проведе XІV-то Международно туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона”.

Георги Пампоров отбеляза, че 24-ма са участниците в предстоящото изложение, сред които от Варна, Велико Търново, за първи път от Елена, Столична община, Министерството на туризма, от района на Родопите, с международно участие от Гърция, Естония, Молдова, Унгария, очакват се много гости от съседни държави, от туристическия бранш, хотелиерски и ресторантьорски асоциации. Програмата, в рамките на изложението от 19 до 21 октомври 2017 година, е наситена от мероприятия – презентации, дискусии, посещения на туристически обекти в региона, демонстриране на местни занаяти. За първи път, в рамките на изложението е включен Дрон филм фест.

Вирни се горе