Смоленски епископ Висарион служи в Пловдив на Неделя Месопустна

Смоленски епископ Висарион служи в Пловдив на Неделя Месопустна

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай викарият му Знеполски епископ Арсений възглави архиерейската света Литургия на Неделя Месопустна /7 март/в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” – Пловдив. С него съслужи архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Смоленски епископ Висарион. В богослужението участваха духовници от митрополията. Литургичните песнопения изпълни смесеният хор при храма.

Епископ Арсений произнесе слово върху значението на неделното литургийно евангелие по Матея за Страшния съд. Твърде поучителни бяха разясненията защо вярващите трябва да се приготвят надлежно за Възкресение Христово. „Неслучайно Църквата е установила относително дълъг период на заговяване преди Великия пост. В третата подготвителна неделя за Великия пост – Неделя Месопустна, тя ни напомня Съда на всички хора, които ще застанат пред Божия трон в деня, когато Христос отново ще се върне в славата Си, и ни предлага едно от оръжията за борба срещу дявола –страха Божий. Важно е приживе да устояваме вярата си, да намерим сили и мъдрост да не грешим, а когато сгрешим, да се изповядваме и причастим. Това се постига, ако имаме страх Божий, който е началото на мъдростта, поясни Негово Преосвещенство. Страх Господен означава да мразиш злото, гордостта и високомерието, лошия път и коварните думи и мисли. Където има страх Божий – там няма завист, няма мъка от сребролюбие, там гневът е погасен, злата похот усмирена, всяка безумна страст – изкоренена. Наистина блажен е онзи човек, който се бои от Господа.“

В края на Литургията приготвените с пост, молитва и изповед си взеха причастие, а на всички бе раздадена нафора. Епископ Арсений пожела леки и спасителни пости, благослови богомолците в храма и преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения митрополит Николай.

Росица Примовска

Снимки: Пловдивска св. митрополия

Вирни се горе