Скайп става публична компания

Скайп става публична компания

Компанията за интернет телефония Скайп (Skype S.A.R.L.) подаде документи в щатските регулаторни органи за стартиране на първично публично предлагане (IPO), съобщи Wall Street Journal.

Това дава възможност да се инвестира в бизнес, чиито услуги използват милиони, но заплащат единици.

Базираната в Люксембург компания посочва в предварителния си проспект до Щатската комисия по ценни книжа и борсови операции, че предвижда привличането на 100 млн. долара чрез IPO на американски депозитарни акции.

Компанията е известна с разпространяването на безплатен софтуер, който позволява на потребителите да осъществят видео връзка помежду си. Skype предлага и възможност за провеждането разговор със стационарни или мобилни телефони срещу скромно заплащане.

Тази услуга се разрасна бързо, от създаването си през 2003 г., и изостри конкуренцията в сектора. Въпреки това Skype среща затруднения при таксуването на своите клиенти.

Към 30 юни компанията има 560 млн. регистрирани потребители, но само 124 млн. използват услугите на компанията поне веднъж в месеца и едва 8.1 млн. използват платени услуги.

От проспекта на компанията става ясно, че тя очаква да набере повече средства от продажбата на допълнителни услуги като видео конференция, разширяване на базата клиенти от малкия бизнес и увеличаване на рекламата и лицензиите.

Тази стратегия превръща Skype от противник на основните играчи в сектора на телекомуникациите в техен съюзник. През февруари Skype пусна свое приложение за мобилни телефони, които са поддържани от Verizon Wireless. Компанията също така разработи свои приложения за iPhone и подписа сделки с производители на телевизори като LG, Panasonic и Samsung Electronics за вграждането на технологии в техните продукти.

За първата половина на 2010 г. печалбата на Skype падна 42% до 13.1 млн. щатски долара, като това се дължи най-вече на разходи, които са свързани с изкупуването. Ръстът на приходите е с 25% до 406.2 млн. щатски долара.

Компанията планира да листне обикновените си акции на борсата Nasdaq, а Goldman Sachs & Co, J.P. Morgan и Morgan Stanley са водещи мениджъри на IPO-то.

Вирни се горе